checklist

Duurzaam kantoor: 10 tips voor de secretaresse

Faciliteren

1.

Zet je computer en beeldscherm na een werkdag uit.
Helemaal uit. Dat klinkt misschien logisch, maar kijk na een lange werkdag maar eens rond in een leeg kantoor: lang niet iedereen doet het. Belangrijk: plug je apparatuur in een stekkerdoos met een aan- en uitknop. Zet zeker op warme dagen computers zo veel mogelijk uit. Dan hoeft de airco minder werk te verzetten.

2. Heb je een leuke screensaver gedownload? Schakel die dan uit.
Een computer met een screensaver gebruikt namelijk al snel tien keer meer energie dan een computer in slaapstand.

3. Let op met kopjes koffie en thee.
Het is niet zo dat mokken altijd beter zijn dan bekertjes uit de automaat. Je zou denken dat het steeds opnieuw gebruiken van je eigen, stenen mok beter is dan de wegwerpbekertjes, maar het hangt ervan af of bekertjes worden hergebruikt en hoe mokken worden schoongemaakt. Was jij je ‘milieuvriendelijke mok’ na elk kopje koffie snel even af, dan kun je beter voor wegwerpbekers kiezen. Als die tenminste worden ingezameld. Zo kan het plastic opnieuw gebruikt worden.

4. Gebruik Ecofont.
Dit is een speciaal lettertype dat 20% minder inkt gebruikt. Ecofont prikt gaatjes in de letters en is dus een lettertype dat ‘geperforeerd’ is. Je ziet er niets van tenzij je de letters enorm vergroot.
Check: www.ecofont.com

5. Vergader telefonisch of organiseer videoconferenties.
In plaats van face-to-facecontact op locatie.
Check: www.skype.com

6. Voeg een opmerking toe aan je e-mail.
Wil je anderen meekrijgen, voeg dan aan je handtekening in je e-mails het volgende toe: ‘Please consider the environment before printing this e-mail’. Leg het voor aan het management dat het bedrijf standaard deze zin gaat gebruiken (en dus ook gaat naleven).

7. Recycle.
Medewerkers die bepaalde kantoorbenodigdheden niet meer gebruiken, kunnen ze aan andere afdelingen of personeelsleden aanbieden die ze wel nodig hebben (via intranet bijvoorbeeld). Heeft niemand meer belangstelling voor deze producten, dan kun je de Kringloop bellen en vragen of ze het komen ophalen. Zo krijgen ze een tweede leven.

8. Trek een trui aan in de winter.
En doe mee met de Warmetruiendag!
Check: www.warmetruiendag.nl

9. Denk beter na over relatiegeschenken en promotiemiddelen.
Ze zijn een functioneel verlengstuk van de visie en het marketingcommunicatiebeleid van een organisatie. Het is dus leuk om hier uiting aan te geven via je relatiegeschenken. Dus voordat je het relatiegeschenk inkoopt, realiseer je je waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt.
Check: www.greengiving.nl, www.bespaarbazaar.nl, www.mvo-gifts.nl, www.duurzaamkado.nl

10. Het is een leuk idee om bijvoorbeeld elke maandag plantaardig eten te serveren in de bedrijfskantine of tijdens de lunch.
Een ander idee is om de hele week een plantaardige optie op te nemen in de lunch.
Check: www.plantaardigmaandag.nl

Bespaartips voor kantoor
Werkgewoonten
Boek: Duurzaam Denken Doen
Training: FacilityACTUEEL: contracten, social media en timemanagement

Reageer op dit artikel