checklist

Geluidsoverlast op kantoor: algemene tips

Faciliteren

Maak van een lawaaierige ruimte een rustige werkplek.

Geluidsoverlast op kantoor komt veel voor: luidruchtige collega’s, verschillende ringtones van mobieltjes, kopieermachine, koffiezetapparaat of ander lawaai uit de omgeving. Geluidshinder kan negatief werken op je functioneren als werknemer. Je raakt vermoeid, prikkelbaar en kunt zelfs gezondheidsproblemen krijgen. Hoe zorg je voor een prettig werkklimaat en dus je eigen welzijn?

– Planten verminderen geluidsoverlast in een kantoortuin tot wel 5 decibel. Je moet natuurlijk wel weten waar je de planten moet neerzetten. Planten die in een hoek geplaatst worden hebben bijvoorbeeld veel meer effect dan planten in het midden van een kantoortuin. Dit komt doordat geluid meestal terug de kamer in wordt gekaatst door de muren en deze beweging wordt door de aanwezige planten geabsorbeerd of gebroken.

– Afspreken van stilte-uren. Bijvoorbeeld: de eerste twee uur van de dag wordt er op de afdeling alleen overlegd op fluistertoon. Besprekingen of telefoongesprekken worden gedurende die uren elders in het gebouw gevoerd.

– Regel een aparte ruimte waar je in stilte kan werken of juist besprekingen kan plannen. Uit onderzoek is gebleken dat een combinatie van werkplekken met verschillende functies de arbeidsproductiviteit het meest stimuleert.

– Zet een iPod op. Voor sommige mensen werkt het goed om zich voor omgevingsgeluid af te sluiten met muziek, maar dit verschilt per persoon.

– Hou regelmatig pauze. Pauze is een goed moment voor mensen om zich luidruchtig te ontladen. Daarnaast blijkt dat mensen die geen pauze houden sneller overprikkeld raken en zich steeds slechter kunnen afsluiten voor geluid.

Hoe moet mijn werkplek er volgens de arbonorm uitzien?
Het risico: geluid in kantoren
Boek: Inkopen… doe je zo!
Training: De secretaresse als facilitator

Reageer op dit artikel