nieuws

Einde negen tot vijfcultuur?

Faciliteren

De meeste Nederlanders werken nog ‘gewoon’ van negen tot vijf. Maar minister De Geus van Sociale Zaken wil dat de werktijden van werknemers flexibeler worden. De achturige werkdag zou zich volgens de minister tussen 7.00 en 19.00 uur kunnen afspelen.

De meeste Nederlanders werken nog ‘gewoon’ van negen tot vijf. Maar minister De Geus van Sociale Zaken wil dat de werktijden van werknemers flexibeler worden. ‘Er moet een einde komen aan de negen tot vijfcultuur’, aldus De Geus. De achturige werkdag zou zich volgens de minister tussen 7.00 en 19.00 uur kunnen afspelen.

Tijdens de zogeheten Tijdsconferentie die onlangs in Rotterdam werd gehouden riep hij werkgevers op mee te werken aan een omslag in de bedrijfscultuur. Door mensen de kans te geven op flexibelere werktijden zullen volgens de minister meer mensen een baan zoeken en vinden. Zo kunnen ouders beter arbeid- en zorgtaken combineren als zij bijvoorbeeld ’s ochtends later kunnen beginnen en de kinderen naar school of de crèche kunnen brengen.

Het voordeel voor werkgevers is bedrijfstijdverlenging zonder overwerktoeslag, waardoor een flinke toename van het aantal productieve uren per dag ontstaat. De samenleving heeft volgens De Geus bovendien minder last van files, omdat meer mensen op verschillende tijden van en naar hun werk vertrekken.

Reageer op dit artikel