nieuws

Feiten en fabels over RSI

Faciliteren

Zere polsen, hoofdpijn; twee op de vijf werkende Nederlanders heeft last van RSI. Er bestaan echter ook fabels over dit pijnlijke verschijnsel.

Zere polsen, hoofdpijn; twee op de vijf werkende Nederlanders heeft last van RSI. Er bestaan echter ook fabels over dit pijnlijke verschijnsel.

Uit een onderzoek van TNO-Arbeid blijkt dat twee op de vijf werkende Nederlanders RSI-klachten heeft. Van de 3,2 miljoen werknemers met klachten blijven er 650.000 thuis. Dit kost de baas veel geld. Een aantal feiten en fabels over RSI op een rijtje.

De feiten

  • RSI wordt veroorzaakt door te weinig afwisseling in het werk dat je doet. De meeste werknemers zitten te lang achter de computer. Daarbij hebben ze vaak een verkeerde houding. 
  • Heb je net een muismatje met gelkussen of een elleboogsteun? Helaas dit soort attributen schijnen niet te helpen. Soms verergeren de klachten zelfs. Wat helpt dan wel? Een combinatie van afwisseling in je werk, redelijke werkbelasting en een goed werkklimaat zijn goede RSI-remmers.

De fabels

  • RSI zit tussen de oren, fout! Door stress verhoogt de kans op RSI wel maar daarom is de ziekte nog niet meteen psychisch.
  • RSI is een ander woord voor niet willen werken. Ook dit is een fabeltje. RSI-patiënten zijn meestal harde werkers, ze nemen bijvoorbeeld weinig pauzes.
  • RSI is een modeziekte, het waait vanzelf wel weer over. Nee dus, was het maar waar. Vroeger bestonden gelijksoortige ziektes ook al, denk maar eens aan de tennisarm.

Reageer op dit artikel