nieuws

Grote vraag naar kantoorruimte

Faciliteren

Veel bedrijven willen meer kantooroppervlak huren om meer ruimte te bieden aan bestaand én nieuw personeel.

Veel bedrijven willen meer kantooroppervlak huren, om meer ruimte te bieden aan bestaand én nieuw personeel.

MEER RUIMTE

Veel kantoren hebben behoefte aan uitbreiding, bijna eenderde van de bedrijven zegt verhuisplannen te hebben. Voornaamste reden is de verwachting binnen drie jaar meer personeel aan te nemen. Daarnaast is het ook een inhaalslag, want werknemers zijn krapper gehuisvest dan een paar jaar terug. Vijf jaar geleden had je nog een werkruimte van 27,9 vierkante meter tot je beschikking, inmiddels is de gemiddelde werkruimte per werknemer 23,6 vierkante meter. Dit blijkt uit het Nationale Kantorenmarktonderzoek van adviesbureau Twijnstra Gudde.

LOCATIEKEUZE

Bereikbaarheid met de auto en parkeergelegenheid zijn de belangrijkste argumenten om voor een locatie te kiezen. Het autogebruik van het personeel is de laatste jaren gestegen: tweederde komt met de auto naar het werk. Locaties op uitvalswegen en in kantorenparken hebben daarom de voorkeur, nog voor locaties in binnensteden. Ook de uitstraling van de omgeving en gebouwen is een belangrijk keuzecriterium.

Voor een geschikte ruimte zijn bedrijven ook bereid hogere huren betalen, zo’n 321 gulden en sommigen hebben er zelfs 400 gulden per vierkante meter voor over. Nu betalen ze gemiddeld 295 gulden per vierkante meter, twee jaar geleden was dat nog 257 gulden.

Reageer op dit artikel