nieuws

Inspraak goed voor prestaties

Faciliteren

Bedrijven waar het personeel mee mag praten, zijn beter af. Werknemers ontwikkelen hun competenties, en het bedrijf presteert beter in de markt.

Bedrijven waar het personeel mee mag praten, zijn beter af. Werknemers ontwikkelen hun competenties, en het bedrijf presteert beter in de markt.

MEDEWERKERS NIET BEGREPEN

Participatie van werknemers bij beslissingen en ontwikkelingen binnen een bedrijf leidt tot betere resultaten. Dat schrijft Gertjan Schuiling in een proefschrift waarop hij onlangs promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. ‘Afdelingen met goed presterende medewerkers, die het ook goed doen in de markt, worden geleid door een responsief managementteam’, zegt hij in Het Financieele Dagblad. Het grootste probleem is de communicatie tussen managementteams en de lagere niveaus, waardoor veel inspraak mislukt. De partijen begrijpen elkaar niet. Een oplossing is volgens Schuiling medewerkers meer te laten participeren, en niet alleen bij een crisis of veranderproces. Ze moeten op reguliere basis kunnen uitspreken wat zij goed of slecht vinden gaan in de organisatie en het werk.

Reageer op dit artikel