nieuws

Kopieervergoeding door bedrijven geregeld

Faciliteren

Op 18 maart is een akkoord getekend over de afdracht van kopieergeld door het bedrijfsleven. De regeling werd vorig jaar ingevoerd, maar ondernemers vonden die veel te hoog. Nu wordt meer rekening gehouden met de grootte van het bedrijf.

Op 18 maart is een akkoord getekend over de afdracht van kopieergeld door het bedrijfsleven. De regeling werd vorig jaar ingevoerd, maar ondernemers vonden die veel te hoog. Nu wordt meer rekening gehouden met de grootte van het bedrijf.

Sinds februari vorig jaar moest het bedrijfsleven aan de Stichting Reprorecht een vergoeding betalen voor gemaakte kopieën. Die vergoeding komt ten goede aan de auteurs van gekopieerde boeken en artikelen.
Naar aanleiding van de protesten is opnieuw onderhandeld tussen de stichting Reprorecht, die de bedragen int, het ministerie van Justitie, het bedrijfsleven en het Nederlands Uitgeversverbond. Op 18 maart wordt de nieuwe overeenkomst getekend.
Er wordt in de regeling nu meer rekening gehouden met de omvang van een bedrijf. Ondernemingen met minder dan 20 personeelsleden betalen 15 euro per jaar. Grote ondernemingen tussen de 100 en 2900 euro. In totaal gaat het om 15 miljoen euro per jaar. In het eerdere voorstel ging het om 80 miljoen.

Reageer op dit artikel