nieuws

Licht op de werkplek

Faciliteren

Het wordt weer herfst, de dagen worden korter. Het licht op kantoor gaat dus eerder aan. Hoe moet de verlichtingssterkte bij kantoorwerk zijn? Moet er daglicht binnen kunnen komen? Een overzicht van de normen en regels.

Het wordt weer herfst, de dagen worden korter. Het licht op kantoor gaat dus eerder aan. Hoe moet de verlichtingssterkte bij kantoorwerk zijn? Moet er daglicht binnen kunnen komen? Een overzicht van de normen en regels.

Voor lezen en schrijven en werkzaamheden waarbij een vergelijkbaar contrast nodig is, moet de standaard verlichtingssterkte volgens relevante Arbonormen tussen 200 en 800 lux zitten. Rond de 400 lux is gebruikelijk.

Op plaatsen waar in principe meer dan twee uur wordt gewerkt moet daglicht binnen kunnen komen. Dat kan door hoge ramen of daglichtkoepels, want uitzicht is niet verplicht, maar vanwege het welzijn van werknemers wel aan te bevelen. Het licht mag ook binnenvallen door een glazen wand die uitzicht geeft op een ruimte met lichtopening naar buiten.

Voor de hoeveelheid daglicht zijn grenswaarden in het Arbobesluit vastgesteld. Die geven aan dat lichtopeningen een twintigste deel (5 procent) van het vloeroppervlak aan daglichtoppervlak moeten bedragen.

Reageer op dit artikel