nieuws

Lichtere arbo-toetsing voor kleine bedrijven

Faciliteren

Zieke medewerkers kosten vooral kleine bedrijven veel geld. Om problemen te voorkomen, moeten bedrijven zich houden aan de drie stappen van de Risico Inventarisatie- en Evaluatie (RI&E). Voor kleine bedrijven nemen deze regels echter veel tijd in beslag en daarom heeft het Arbo Platform Nederland gestreden voor een lichtere toetsing.

Zieke medewerkers kosten vooral kleine bedrijven veel geld. Om problemen te voorkomen, moeten bedrijven zich houden aan de drie stappen van de Risico Inventarisatie- en Evaluatie (RI&E). Voor kleine bedrijven nemen deze regels echter veel tijd in beslag en daarom heeft het Arbo Platform Nederland gestreden voor een lichtere toetsing.

Om als ondernemer grip te krijgen op zieke werknemers, moet hij zich houden aan een aantal regeltjes. De eerste stap is dan het op een rij zetten van alle gevaren die het werk met zich meebrengt. Vervolgens moet hij in kaart brengen welke risico’s het meest bedreigend zijn. Als laatste moeten er dan ook nog eens oplossingen bedacht worden om het risico zo terug te dringen. Als deze stappen samen worden de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) genoemd. Of een bedrijf deze stappen ook werkelijk heeft genomen, wordt gecontroleerd door een arbodienst.

Lichte toetsing
Voor veel kleine bedrijven kost deze inventarisatie veel tijd, moeite en geld. Om hier iets aan te veranderen, heeft het Arbo Platform Nederland gezorgd voor een lichtere toetsing door de arbodienst. Voor bedrijven met 25 werknemers of minder en die gebruik hebben gemaakt van een RI&E-instrument, is een bedrijfsbezoek door de arbodienst niet meer nodig. Zo’n bedrijfje hoeft ook niet meer alle kerndeskundigen, een bedrijfsarts, veiligheidsdeskundige of een arbeidshygiënist, bij de toetsing te betrekken. Als er binnen het bedrijf al eens gebruik is gemaakt van erkende instellingen, dan hoeft de ondernemer geen nieuwe metingen meer te laten doen.

Alle branche RI&E-instrumenten waarvoor een lichtere toetsing van toepassing is, worden vermeld op de website www.rie.nl. Neem voor meer informatie eens een kijkje op deze site.

Reageer op dit artikel