nieuws

Mag jij op vakantie wanneer je wilt?

Faciliteren

Hebben werknemers genoeg zeggenschap over besteding van de verlofdagen waar zij recht op hebben? Dat blijkt niet voor iedereen te gelden.

Hebben werknemers genoeg zeggenschap over besteding van de verlofdagen waar zij recht op hebben? Dat blijkt niet voor iedereen te gelden.

Een op de tien werknemers kan volgens FNV-onderzoek niet met vakantie wanneer hij of zij dat wil. Dat betreft vooral jongere werknemers tot 35 jaar, hoger opgeleiden en ambtenaren. Een op de vijf werknemers zegt ook geen kans te hebben wettelijke verlofregelingen op te nemen, zoals zorgverlof, ouderschapsverlof en calamiteitenverlof. Dit treft vooral jongeren, werknemers met een flexibel contract of mensen met een baantje van minder dan twintig uur.

Van de verschillende soorten verlof is het calamiteitenverlof het minst bekend. Bijna een kwart van de werknemers weet niet of zij dit kunnen opnemen. De FNV zegt meer nadruk te gaan leggen op zeggenschap over tijd. In de CAO-onderhandelingen stelt de vakorganisatie uitbreiding van keuzemogelijkheden voor werknemers centraal.

Reageer op dit artikel