nieuws

Nederland heeft weinig feestdagen

Faciliteren

Nederland heeft het minste aantal nationale feestdagen. Meer vrije dagen maakt werknemers productiever.

Nederland heeft het minste aantal nationale feestdagen. Meer vrije dagen maakt werknemers productiever.

ARBEIDSPRODUCTIVITEIT

Nederland heeft van alle landen in de Europese Unie de minste nationale feestdagen: zeven. Dit blijkt uit een Brits onderzoek over de behoefte aan meer officiële vrije dagen. Volgens de onderzoekers neemt de kwaliteit van leven van werknemers toe als zij vaker vrij krijgen. Dit heeft weer een positief effect op de arbeidsproductiviteit. En extra vrije dagen verminderen de kans op aan werk gerelateerde vermoeidheid en stress.

ANGST VOOR CONCURRENTIE

Het toekennen van extra vakantiedagen of het inkorten van de werkweek is voor veel werkgevers geen optie zolang zij niet weten dat hun concurrenten dat ook doen. Daarom moet de uitbreiding van de vrije tijd collectief en universeel plaatsvinden. De angst voor productiviteitsvermindering is onterecht. In landen met veel officiële feestdagen is de arbeidsproductiviteit hoog.

Reageer op dit artikel