nieuws

Prestatieloon werkt averechts

Faciliteren

Belonen naar prestatie lijkt een goede manier om iemand aan het werk te krijgen. Toch blijkt uit onderzoek dat prestatiebeloning binnen een team gedoemd is te mislukken.

Belonen naar prestatie lijkt een goede manier om iemand aan het werk te krijgen. Toch blijkt uit onderzoek dat prestatiebeloning binnen een team gedoemd is te mislukken.

Stel, je werkt in een team en degene die het beste presteert krijgt de hoogste beloning. Dat lijkt eerlijk, maar het schijnt niet zo goed te zijn voor het teamgevoel. Uit het promotieonderzoek van een student aan de Technische Universiteit Eindhoven blijkt dat prestatiebeloning binnen een team gedoemd is te mislukken. Bedrijven bereiken hiermee zelfs het tegenovergestelde van wat ze willen.

Onrechtvaardig
Bedrijven willen vaak dat mensen samenwerken in teams om tot een beter resultaat te komen. Dit teamwork wordt echter niet beloond. Bij prestatiebeloning wordt iedereen apart beloond of juist afgerekend op zijn prestaties. Dat kan natuurlijk strubbelingen opleveren binnen een team. Als de een meer verdient dan de ander wordt dat vaak als onrechtvaardig gezien.

Prestatiebeloning voor een team werkt volgens de onderzoeker wel goed. Volgens hem moet eerst worden gedefinieerd wat de teams zijn en wat hun doelen zijn. Pas als dat beeld compleet is kan de prestatiebeloning in teams ingevoerd worden.

Reageer op dit artikel