nieuws

RSI door laptopgebruik

Faciliteren

Werken achter een beeldscherm kan RSI veroorzaken, de FNV verwacht dat de klachten zullen toenemen omdat steeds meer mensen werken met een laptop.

Werken achter een beeldscherm kan gezondheidsproblemen veroorzaken, de FNV verwacht dat RSI klachten zullen toenemen omdat steeds meer mensen werken met een laptop.

LAPTOP NIET VOOR LANG GEBRUIK

FNV Bondgenoten signaleert een stijgend laptopgebruik onder werknemers. De laptop maakt werken op wisselende werkplekken, bijvoorbeeld in de trein of op zakenreis, mogelijk. Handig, maar veel werknemers werken vaak zonder instructies of ergonomische aanpassingen, langer dan twee uur per dag of zelfs standaard achter de laptop. De FNV verwacht daarom een toename van RSI-klachten.

ERGONOMISCH ONGESCHIKT

Een laptop is ontworpen voor tijdelijk gebruik, om in bepaalde omstandigheden werkzaamheden te kunnen verrichten. Ergonomisch is hij ongeschikt voor langdurig gebruik. De toetsen zitten te dicht bij elkaar en het beeldscherm is niet in hoogte te verstellen. Je zit al snel in een gebogen houding te werken. Te lang achter de laptop is af te raden; als je meer dan twee uur per dag achter een laptop doorbrengt loop je al kans op diverse gezondheidsklachten. Ook nodigt de laptop uit om thuis nog even snel werk af te maken. Dit kan leiden tot overwerk en verhoging van de werkdruk. De tijd dat beeldschermwerk wordt verricht, extra werkdruk en ergonomische omstandigheden zijn factoren die de kans op RSI beïnvloeden.

Reageer op dit artikel