nieuws

Sterke drank, zwak werk

Faciliteren

Drie procent van de totale alcoholconsumptie wordt op het werk gedronken tijdens feestjes, vrijdagmiddagborrels of zakenlunches en vijf procent van alle werknemers heeft problemen met alcohol. Alle reden dus om te komen tot een alcoholbeleid.

Drie procent van de totale alcholconsumptie wordt op het werk gedronken tijdens feestjes, vrijdagmiddagborrels of zakenlunches en vijf procent van alle werknemers heeft problemen met alcohol. Alle reden dus om te komen tot een alcoholbeleid. Nog maar een derde van de Nederlandse bedrijven heeft zo’n beleid.

Probleemdrinkers verzuimen zes keer meer dan anderen, maken vaker ruzie op het werk met collega’s en klanten en komen vaker te laat. Ook vertonen zij gebrek aan concentratievermogen, hebben zij vaker een ‘ongelukje’ en is de kwaliteit van hun werk lager dan van hun niet-drinkende collega’s.

Een alcoholbeleid maken kan bijvoorbeeld inhouden: regels opstellen over het gebruik van alcohol op het werk, trainingen geven voor leidinggevenden en bedrijfsartsen, voorlichting geven aan werknemers en opstellen van disciplinaire maatregelen.

Op de site van Gezondheidsbevordering op de werkplek (GBW) is het stappenplan ‘Sterke drank, zwak werk’ te downloaden. Daarmee kunnen bedrijven planmatig een alcoholbeleid invoeren.

Reageer op dit artikel