nieuws

Tonerziekte

Faciliteren

Ruim een kwart van de laserprinters vormt een ernstig gezondheidsrisico door de uitstoot van fijnstof in de kantoorruimte. In sommige gevallen is de stof die vrijkomt net zo schadelijk voor de gezondheid als sigaretten- en sigarenrook. Vooral als er foto’s worden geprint is het oppassen ‘geblazen’.

Ruim een kwart van de laserprinters vormt een ernstig gezondheidsrisico door de uitstoot van fijnstof in de kantoorruimte. In sommige gevallen is de stof die vrijkomt net zo schadelijk voor de gezondheid als sigaretten- en sigarenrook. Vooral als er foto’s worden geprint is het oppassen ‘geblazen’. Dit blijkt uit onderzoek van de Australische Queensland University of Technology. De Australische universiteit heeft de resultaten gemeten van 62 laserprinters, waaronder die van Canon, HP en Riccoh.

Bij het printen komt er fijne, zwarte poeder uit de toner vrij die ingeademd wordt door kantoorpersoneel. Volgens onderzoekster Lidia Morawska kan dit leiden tot klachten over irritatie, serieuze hartproblemen en kanker. Deze verschijnselen worden aangeduid met de term ‘tonerziekte’.

Tijdens kantooruren vervijfvoudigt de hoeveelheid fijnstof in kantooromgevingen. De printers blijken de stof vooral uit te stoten als de tonercartridge net vernieuwd is en als er foto’s of grafieken worden geprint.

Claims
Morawska raadt kantoormedewerkers aan om kamers en kantoren waar laserprinters staan, goed te ventileren. Het gerucht gaat zelfs dat er advocaten zijn die in hun eigen kantoortuin geen printers meer hebben en alles in een aparte ruimte zetten, omdat ze maar al te goed weten wat er voor claims er uit voort kunnen komen.

Bron: HRPraktijk.nl

Reageer op dit artikel