nieuws

Portie meelwormen

Faciliteren

Een portie meelwormen tijdens de lunch in plaats van de traditionele vleeskroket. Als het aan prof. Marcel Dicke van Wageningen UR ligt is dat de toekomst als het gaat om onze maaltijd, omdat insecten een voedzaam, gezond en duurzaam alternatief zijn voor vlees.

Een portie meelwormen tijdens de lunch in plaats van de traditionele vleeskroket. Als het aan prof. Marcel Dicke van Wageningen UR ligt is dat de toekomst als het gaat om onze maaltijd, omdat insecten een voedzaam, gezond en duurzaam alternatief zijn voor vlees.

Insecten eten is ook in de VS een ‘ding’. Dicke, hoogleraar Entomologie in Wageningen, gaf onlangs met twee Amerikaanse insectenexperts een presentatie over het nut en de noodzaak van het eten van insecten. Samen met prof. Michael Raupp en Daniella Martin, initiatiefnemer van GirlMeetsBug.com, maakte Dicke in de keuken van de Nederlandse ambassade in Washington insectenhapjes klaar.

De kleine beestjes zijn veel efficiënter dan koeien, varkens en kippen in het omzetten van plantaardige grondstoffen in eiwitten en mineralen die voor mensen goed te verteren zijn, vertelde Dicke. Het eten van insecten biedt echter nog meer voordelen, meent Dicke. Voor het telen van veevoer zijn nu al gigantische lappen grond nodig, en naar verwachting verdubbelt de wereldwijde vraag naar dierlijke eiwitten in de komende decennia. Zo veel vlees produceren heeft een enorme impact op het milieu. Bovendien zijn aan overmatige vleesconsumptie gezondheidsrisico’s verbonden.

Dicke: ‘De consumptie van vlees in de westerse wereld is op dit moment zo groot dat het gezondheidsrisico’s oplevert, waaronder mogelijk  vormen van kanker. en wat denk je van vogelgriep en varkenspest?’

Reageer op dit artikel