nieuws

Privacy zieke werknemer vaak geschonden

Faciliteren

Werknemers kunnen er maar beter niet op rekenen dat hun privacy bij ziekte wordt gerespecteerd. Verzuimbureaus, arboartsen en werkgevers hebben maling aan wet- en regelgeving. Dat zegt althans FNV Bondgenoten.

Werknemers kunnen er maar beter niet op rekenen dat hun privacy bij ziekte wordt gerespecteerd. Verzuimbureaus, arboartsen en werkgevers hebben maling aan wet- en regelgeving. Dat zegt althans FNV Bondgenoten.

De vakbond beroept zich daarbij op informatie van het meldpunt Verzuimbegeleiding.

Uit het onderzoek komt naar voren dat verzuimbegeleidingsbedrijven zieke werknemers vaak naar medische informatie vragen. Ook komt het voor dat onbevoegden medisch advies geven. Dat is schandalig, stelt FNV-bestuurder Gea Lotterman. “Alleen de bedrijfsarts mag medische informatie vragen en advies geven over het ziektebeeld en herstel. In de praktijk spelen allerlei ondeskundigen voor doktertje zodat ze werknemers onder druk kunnen zetten om weer snel aan het werk te gaan.”

In totaal hebben ruim 6100 werknemers gereageerd op het meldpunt. Een deel daarvan vermoedt ook dat er niet vertrouwelijk met zijn gegevens is omgegaan. Ook kreeg FNV klachten over de rol van de bedrijfsarts. Ondanks de wettelijke verplichting is er vaak geen toegang tot een arboarts. De onafhankelijkheid van deze dokter werd bovendien door 41 procent van de respondenten in twijfel getrokken.

“Als arts ben je het aan je stand verplicht om je rug recht te houden en het belang van je patiënt voorop te zetten. Maar het blijkt dat de arts zijn oren te veel naar de werkgever laat hangen. In veel gevallen geldt: wie betaalt, bepaalt”, aldus Lotterman.

Reageer op dit artikel