nieuws

Thuiswerken aanleiding voor crimineel gedrag

Faciliteren

Werknemers vertonen vaker crimineel gedrag dan een jaar geleden. Thuiswerken zou daarvan een oorzaak zijn. Bedrijven hadden vorig jaar meer last van criminaliteit door eigen medewerkers en ook waren er meer fraudegevallen. Vooral het midden- en kleinbedrijf blijkt kwetsbaar: bedrijven proberen na een incident wel de schade te beperken, maar doen te weinig aan preventie. Dat […]

Werknemers vertonen vaker crimineel gedrag dan een jaar geleden. Thuiswerken zou daarvan een oorzaak zijn. Bedrijven hadden vorig jaar meer last van criminaliteit door eigen medewerkers en ook waren er meer fraudegevallen. Vooral het midden- en kleinbedrijf blijkt kwetsbaar: bedrijven proberen na een incident wel de schade te beperken, maar doen te weinig aan preventie. Dat stelt onderzoeks- en adviesbureau Hoffmann Bedrijfsrecherche donderdag. Het aantal mkb-bedrijven dat kampte met criminaliteit door eigen mensen groeide van 50 naar 60%.

Het bureau deed vorig jaar 1320 onderzoeken en dat is 5% meer dan in 2012. Ook is meer gefraudeerd met geld. In 52% van de gevallen ging het daarom, tegen 43% twee jaar geleden. Bovendien was er ook meer fraude met werktijden.

Het Nieuwe Werken

Hoffmann stelt dat dat verbonden is met onder andere het nieuwe werken: mensen die thuiswerken voeren mogelijk minder uit. Doordat – vaak door onwetendheid – privégegevens van medewerkers op bedrijfssystemen belandden, kwamen ook zaken aan het licht als ongeoorloofde relaties of gokken onder werktijd.

Grijze muis als fraudeur

In het onderzoek duikt een nieuwe dadergroep op: de oudere werknemer, vaak met een leidinggevende functie, de “grijze muis onder de fraudeurs”. Zo groeide het aandeel van 60-plussers van 3% in 2012 naar 5% van het geheel vorig jaar. Dat komt mogelijk door de hogere pensioenleeftijd en een slechtere financiële situatie. Ook de oudere vrouwelijke medewerker is als dader in opkomst.

Recessie oorzaak van fraude

Een belangrijke oorzaak van de toegenomen criminaliteit in het bedrijfsleven is de recessie. Bedrijven bezuinigden in 2013 op preventieve maatregelen, zoals screeningen van personeel en weerbaarheidstests van de ICT-omgeving. Ook fraude binnen de overheid nam toe. Steeds vaker gingen ambtenaren, maar ook gemeentesecretarissen, wethouders en burgemeesters de fout in, stelt het recherchebureau.

Bron: pwdegids.nl

Reageer op dit artikel