nieuws

Minder hiërarchie op werkvloer stimuleert werknemers

Faciliteren

Ondernemer en bestsellerauteur Ricardo Semler leidt een democratisch bedrijf waar werknemers  eigen werktijden, baas en salaris bepalen. Ruim 57 procent van de Nederlandse werknemers  ziet deze aanpak, bekend als de Semco-stijl, wel zitten. Randstad deed onderzoek naar de mening over het gedachtegoed van Semler onder Nederlandse werkenden.  Ook zou 58 procent van de ondervraagden willen werken […]

Ondernemer en bestsellerauteur Ricardo Semler leidt een democratisch bedrijf waar werknemers  eigen werktijden, baas en salaris bepalen. Ruim 57 procent van de Nederlandse werknemers  ziet deze aanpak, bekend als de Semco-stijl, wel zitten. Randstad deed onderzoek naar de mening over het gedachtegoed van Semler onder Nederlandse werkenden.  Ook zou 58 procent van de ondervraagden willen werken bij een bedrijf waar de Semco-stijl wordt gehanteerd. ‘De mogelijkheid om dingen te doen in je werk die je leuk vindt’ vinden ondervraagden het belangrijkste van Semlers gedachtegoed (78 procent).

De top 5 van het Semler-gedachtegoed volgens de ondervraagden

1.    De mogelijkheid om leuke dingen te doen in je werk  78%
2.    Mogelijkheid om in mijn werk talenten te benutten  77%
3.    Kunnen bijdragen aan het succes van het bedrijf  74%
4.    (Mede)Verantwoordelijk zijn voor het succes van het bedrijf  69%
5.    Zelf mijn doelstellingen kunnen bepalen in mijn werk  62%

Reageer op dit artikel