nieuws

Zullen we ruilen?

Faciliteren

Ruim een derde van de werknemers zou minder tijd kwijt willen zijn aan woon-werkverkeer om meer tijd aan gezin of partner te besteden, meer te slapen en te sporten. Minder woon-werkverkeer komt daarnaast het milieu ook nog ten goede. Dat zijn de voornaamste conclusies uit een enquête door onderzoeksbureau Multiscope onder 761 Nederlandse werkgevers en […]

Ruim een derde van de werknemers zou minder tijd kwijt willen zijn aan woon-werkverkeer om meer tijd aan gezin of partner te besteden, meer te slapen en te sporten. Minder woon-werkverkeer komt daarnaast het milieu ook nog ten goede.

Dat zijn de voornaamste conclusies uit een enquête door onderzoeksbureau Multiscope onder 761 Nederlandse werkgevers en werknemers.

39 procent van de werknemers besteedt per week meer dan 5 uur aan reizen van en naar huis, 12 procent zelfs meer dan 10 uur. Opvallend daarbij is dat 19 procent van de mannen meer dan 10 uur per week reist tegenover 5 procent van de vrouwen.

Voor 33 procent van de werknemers betekent minder reistijd meer energie op het werk. 37 procent vindt reistijd ‘nutteloze uren’ en 38 procent ziet het als een grote belasting voor het milieu. 18 procent van de ondervraagden gaf aan ronduit chagrijnig te worden van al die tijd onderweg.

60 procent van de werknemers die meer dan 5 uur per week reist, zou een kortere reistijd willen. Van alle werknemers zou 27 procent zeker tot zeer waarschijnlijk een andere baan accepteren als dat een kortere reistijd oplevert. Van de mensen die meer dan 10 kilometer naar hun werk reizen zou zelfs 35 procent dat zéker doen, terwijl 33 procent het zou overwegen. 57 procent wil investeren in een nieuwe baan, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen en 13 procent wil zelfs salaris inleveren voor een baan dichter bij huis.

Ondanks dat slechts een klein deel van de ondervraagden bekend is met het concept ‘banenruil’ zou 33 procent over een banenruil nadenken als dat 15 minuten minder reistijd oplevert. Bij een reistijdverkorting van 30 minuten is dat al 67 procent.

Banenruil.nl is opgericht vanuit het gegeven dat veel mensen in vergelijkbare functies elkaar dagelijks letterlijk kruisen op weg naar werk of huis. Deze mensen zijn tevreden in hun functie en zoeken niet zo snel naar een nieuwe baan. Maar als je hetzelfde werk dichterbij kunt doen levert dat een grote winst op voor de balans werk en privé. En van ruilen komt heus niet altijd huilen!

Interesse? Kijk dan verder op banenruil.nl.

Reageer op dit artikel