nieuws

Eigen medewerkers vaker de fout in

Faciliteren

Bedrijven hadden vorig jaar meer last van criminaliteit door eigen medewerkers. Ook waren er meer fraudegevallen. Vooral het midden- en kleinbedrijf blijkt kwetsbaar. Dat stelt onderzoeks- en adviesbureau Hoffmann Bedrijfsrecherche. Het bureau deed vorig jaar 1320 onderzoeken, 5 procent meer dan in 2012. Het aantal mkb-bedrijven dat kampte met criminaliteit door eigen mensen groeide van […]

Bedrijven hadden vorig jaar meer last van criminaliteit door eigen medewerkers. Ook waren er meer fraudegevallen.

Vooral het midden- en kleinbedrijf blijkt kwetsbaar. Dat stelt onderzoeks- en adviesbureau Hoffmann Bedrijfsrecherche. Het bureau deed vorig jaar 1320 onderzoeken, 5 procent meer dan in 2012.

Het aantal mkb-bedrijven dat kampte met criminaliteit door eigen mensen groeide van 50 naar 60 procent. In 52 procent van de gevallen ging het om geld, tegen 43 procent twee jaar geleden. Bovendien werd ook meer gesjoemeld met werktijden. Hoffmann stelt dat dat verbonden is met onder andere Het Nieuwe Werken; mensen die thuiswerken voeren mogelijk minder uit. Doordat – vaak door onwetendheid – privégegevens van medewerkers op bedrijfssystemen belandden, kwamen ook zaken aan het licht als ongeoorloofde relaties of gokken tijdens werktijd.

In het onderzoek duikt daarnaast een nieuwe dadergroep op: de oudere werknemer, vaak met een leidinggevende functie, de ‘grijze muis’ onder de fraudeurs. Zo groeide het aantal 60-plussers van 3 procent in 2012 naar 5 procent in 2013. Dat komt mogelijk door de hogere pensioenleeftijd en een slechtere financiële situatie. Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat ook de oudere vrouwelijke medewerker vaker de fout in gaat.

Reageer op dit artikel