nieuws

Vieze werkplek maakt ziek

Faciliteren

De lucht is te droog of de bureaus zijn een ongezond rotzooitje… Bijna een kwart van de Nederlandse werkplekken vormt een risico voor de gezondheid van werknemers. Dit blijkt uit onderzoek dat Vereniging Schoonmaak Research (VSR) deed in veertig kantoorpanden. Het percentage ongezonde kantoorplekken is in de afgelopen twee jaar nauwelijks gewijzigd. Vooral als het gaat […]

De lucht is te droog of de bureaus zijn een ongezond rotzooitje… Bijna een kwart van de Nederlandse werkplekken vormt een risico voor de gezondheid van werknemers.

Dit blijkt uit onderzoek dat Vereniging Schoonmaak Research (VSR) deed in veertig kantoorpanden. Het percentage ongezonde kantoorplekken is in de afgelopen twee jaar nauwelijks gewijzigd.

Vooral als het gaat om de luchtvochtigheid gaat het vaak mis. Bij 88 procent van de werkplekken ligt de luchtvochtigheid onder de norm van 40 à 50 procent. Mensen die werken in te droge lucht hebben meer kans op overlast en irritaties en zijn vatbaarder voor virussen.

Als wordt gekeken naar het CO2-gehalte in kantoren, dan is er goed nieuws te melden. In 2012 scoorde een op de vijf werkplekken slecht, nu is dat nog maar een op de veertig. In 2012 was dit het CO2-gehalte slechts bij de helft van werkplekken onder de streefwaarde van minder dan 800 ppm (parts per million), inmiddels geldt dit voor driekwart van de werkplekken. Ook op andere gebieden is een verbetering te zien.

Bij microbiologische waarden – de aanwezigheid van schimmels en bacteriën – scoort 75 procent goed, terwijl in 2012 nog bijna 40 procent matig tot slecht scoorden. Dit wil zeggen dat nog altijd een kwart van de werkplekken te hoge concentraties van schimmels en bacteriën heeft.

Maar werknemers kunnen zelf ook viezeriken zijn en dit vertaalt zich ook naar gezondheidsrisico’s. Een goede cleandeskdiscipline op de werkplek vertaalt zich naar minder stof en microbiologische vervuiling op en rond de werkplek. Ook hierin is verbetering waar te nemen. Een bureau waar redelijk tot veel losse spullen op liggen, vormt een mogelijke bron voor verontreiniging met micro-organismen. Bovendien bemoeilijkt dit de schoonmaak. Waar twee jaar geleden nog 72 procent van de onderzochte werkplekken onder de maat was, is dat nu nog maar 35 procent.
Checklist schoonmaak: 7 tips [Vakbase]

Reageer op dit artikel