nieuws

8 risicogroepen van werkstress

Faciliteren

Wat zijn de risicogroepen voor werkstress, overspannenheid en burn-out? In totaal zijn degenen die het meeste risico lopen in te delen in acht groepen. De zogenaamde ‘gedwongen perfectionisten’: mensen die carrière willen maken, veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben en geen fouten willen maken. De mensen die niet met veranderde werkomstandigheden kunnen omgaan. Ze hebben bijvoorbeeld een nieuwe […]

Wat zijn de risicogroepen voor werkstress, overspannenheid en burn-out?

In totaal zijn degenen die het meeste risico lopen in te delen in acht groepen.

  • De zogenaamde ‘gedwongen perfectionisten’: mensen die carrière willen maken, veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben en geen fouten willen maken.
  • De mensen die niet met veranderde werkomstandigheden kunnen omgaan. Ze hebben bijvoorbeeld een nieuwe chef, krijgen te maken met ellebogenwerk van anderen, hebben nieuwe verantwoordelijkheden of werken te lang en te vaak onder druk.
  • Degenen die hard werken en thuis veel spanningen hebben of een persoonlijk verlies moeten verwerken. Daardoor kunnen ze geen enkele ontspanning vinden en verliezen ze het vermogen zich ergens op te concentreren.
  • Mensen die weinig besef van tijd hebben, alles uitstellen en met alles te laat zijn. Daardoor zien ze een muur van problemen op zich afkomen en verliezen ze het overzicht.
  • Mensen die hun hele leven veiligheid gezocht hebben in hun positie, hun financiële onafhankelijkheid en hun thuisbasis, en die plots geconfronteerd worden met onveiligheid in de vorm van bijvoorbeeld morele chantage, bedreigingen, een ontrouwe partner of stalking.
  • Mensen die zich altijd verantwoordelijk voelen voor anderen en geen nee kunnen zeggen. Sommigen van hen uiten zich moeilijk, voelen zich snel schuldig, onthouden alles wat fout gaat en blijven eindeloos piekeren. Anderen die zich wel kunnen uiten, trekken zich het leed van anderen sterk aan en voelen zich voor hen verantwoordelijk. In deze groep vinden we veel mensen die in de gezondheidszorg werken, en ook politiemensen die vanwege werkdruk en regels nauwelijks toekomen aan opsporingswerk, terwijl ze de burger niet willen of kunnen teleurstellen.
  • De gedrevenen die het jammer vinden dat een dag maar 24 uur heeft. Ze verzetten bergen en zijn in betrekkelijk korte tijd tot grootse dingen in staat. Zelfs tijdens de vakantie worden gsm en laptop meegenomen om nog wat zaken te kunnen regelen, en ook op de golfbaan lukt het ze niet om de telefoon uit te zetten. Het zijn mensen die zes dagen per week op dubbele snelheid werken.
  • Vrouwen in een dubbelfunctie. Vaak hebben zij het gevoel dat ze zich in hun werk extra moeten bewijzen, terwijl ze thuis ook nog de meeste verantwoordelijkheid nemen.

Er zijn meer burn-outs in de leeftijdsgroepen 15-24 en 25-34 dan in andere leeftijdsgroepen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vaak wordt een burn-out van twintigers afgedaan als aanstellerij, maar dat is niet terecht volgens het CBS. ‘Twintigers kennen hun eigen grenzen nog niet en missen de moed om ‘nee’ te zeggen tegen hun baas. Hoe meer verantwoordelijkheid, hoe hoger de kans op een burn-out.’

Reageer op dit artikel