nieuws

Blijven functioneren tijdens zeer warme dagen. Tien tips

Faciliteren

1. Drink voldoende

Het lijkt een open deur, toch staat dit advies staat niet voor niets op nummer 1. Wanneer het lichaam veel vocht verliest, moet dit zo snel mogelijk worden aangevuld. Goede dorstlessers zijn koel, niet te koud. Appelsap en mineraalwater zijn aanraders.

2. Eet lichte maaltijden
Groenten en fruit zijn goede voedingsmiddelen die het lichaam tijdens de hitte makkelijk verdragen. Bovendien bevatten ze voedingsstoffen, zodat het lichaam fit blijft.

3. Luchten en verduisteren
Probeer ’s morgens, voordat de ergste warmte het kantoor binnendringt, het kantoor goed te luchten. Rond het middaguur kun je – om de ergste hitte buiten de deur te houden – de ramen verduisteren.

4. Creëer koele lucht
Een ventilator op het bureau of in de ruimte zorgt voor de verplaatsing van koele lucht, waardoor je je fitter voelt. Zet ‘m alleen niet te dicht bij je hoofd, dat levert je een stijve nek en droge ogen op.

5. Sta vroeg op
Als je de kans hebt om lekker vroeg te beginnen, kun je tijdens de warmste uren van de dag kalm aan doen. Óf je last een siësta in en werkt ’s avonds weer verder.

6. Zorg voor verkoeling
Een vochtige handdoek in je nek of je onderarmen even lekker onder de koude kraan houden, helpen je ook het hoofd koel te houden.

7.  Blijf bewegen
Wie een zittend beroep heeft kan tijdens warme dagen het beste af en toe de benen even strekken of simpele rek- en strekoefeningen doen. Zo blijft je bloedsomloop actief.

8. Schakel warmtebronnen uit
Lampen, kopieerapparaten, computers en printers geven veel warmte af. Om die te verminderen kun je die – wanneer bepaalde apparatuur niet gebruikt wordt – het beste uitzetten.

9. Pas de dresscode aan
Zéker op de dagen waarop je geen afspraken hebt, hoef je niet per se formeel gekleed te gaan. Kan het niet anders? Probeer het luchtig te houden of trek wat minder laagjes aan.

10. Blijf relaxed
Stress op de werkvloer is een normaal verschijnsel. Juist tijdens warme dagen is het extra belangrijk om tijdens stressvolle momenten rustig te blijven. Een verhitte situatie kun je tijdens een hittegolf niet gebruiken!

Verdieping
Stress de baas  [training]

Reageer op dit artikel