nieuws

Thuiswerken komt niet echt van de grond

Faciliteren

6 uur per week

Verder is het aantal uren per week dat werknemers thuiswerken al jaren stabiel, namelijk iets meer dan 6 uur per week. Bij bedrijven waar meer dan 500 mensen werken, wordt meer thuis gewerkt dan bij kleinere bedrijven. Dat geldt ook voor bepaalde regio’s (rond Amsterdam, Den Haag en Utrecht). In de ICT, financiële dienstverlening en het onderwijs wordt veel vaker op afstand gewerkt dan gemiddeld in ons land. Thuiswerken lijkt in deze sectoren al breed geaccepteerd, schrijft het KiM, maar de werknemers werken niet meer uren thuis dan gemiddeld.

Files vermijden
Thuiswerken is een manier om files te mijden. Hoewel we het ‘zonde van onze tijd vinden’ om in de file te staan, doen we dat toch regelmatig. Werknemers calculeren vertraging door files in, aldus het instituut.

Fabian Dekker, als arbeidssocioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit, is niet verbaasd over de cijfers. Volgens hem heeft het thuiswerken mogelijk een natuurlijke grens bereikt. “Bedrijven zien naast voordelen steeds vaker de nadelen van thuiswerken, zoals stress en overuren”, zegt Dekker. “Werknemers werken thuis harder om een schuldgevoel te compenseren.” Een andere reden is volgens Dekker dat de kennisintensieve bedrijven die stoppen met thuiswerken. “In de creatieve sector worden werknemers steeds vaker geacht aanwezig te zijn.” Daarbij geeft hij Yahoo als voorbeeld. Vorig jaar stopte het internetbedrijf met thuiswerken omdat werknemers op kantoor beter kunnen innoveren.

Lees ook
Thuiswerken aanleiding voor crimineel gedrag
Van het Nieuwe Werken naar Het Nieuwe Samenwerken

Verdieping
Het Nieuwe Werken, juíst op het secretariaat [training]
De Flexibele Assistent [training]

 

Reageer op dit artikel