nieuws

Groei in vacatures voor ondersteunende en secretariële functies

Faciliteren

Het vertrouwen van de Nederlandse professional is toegenomen, wat resulteert in een verhoogde arbeidsmobiliteit en een stijging van 9% in personeelsadvertenties in Q4 2014 ten opzichte van dezelfde periode 2013. Het aantal aangeboden secretariële en ondersteunende functies is met 33% gestegen; in het afgelopen kwartaal bedroeg deze stijging 11%. Dit toont aan dat bedrijven na […]

Het vertrouwen van de Nederlandse professional is toegenomen, wat resulteert in een verhoogde arbeidsmobiliteit en een stijging van 9% in personeelsadvertenties in Q4 2014 ten opzichte van dezelfde periode 2013. Het aantal aangeboden secretariële en ondersteunende functies is met 33% gestegen; in het afgelopen kwartaal bedroeg deze stijging 11%. Dit toont aan dat bedrijven na een lange periode van kostenbesparingen nu weer beginnen met investeren.

Rob Vermaak, Managing Director Robert Walters Benelux: “We zien vraag naar professionals op alle niveaus. Dit is een positief signaal voor 2015. Economische ontwikkelingen zoals de dalende olieprijs en de lagere inflatie zorgen indirect voor meer geld in de portemonnee. Dit is goed voor het consumentenvertrouwen. We denken dat dit voor meer beweging op de arbeidsmarkt zal gaan zorgen, en we verwachten dan ook meer vraag naar vaste functies, na een jaar waarin we vooral groei in functies op uitzend- en interimbasis hebben gezien.”

Beweging van kandidaten is met name zichtbaar in accounting en finance; hierin werden 11% meer functies aangeboden dan een jaar geleden, en 10% meer dan in Q3 2014. Er was vooral vraag naar specialisten op het gebied van business control en informatiemanagementsystemen. Aangezien bedrijven kostenbewust blijven, komen deze stijgingen vooral voort uit vervangingen binnen het personeelsbestand, en minder uit het creëren van nieuwe functies.

Na een periode met gedwongen ontslagen binnen banken en financiële dienstverlening was er een daling van 22% in vacatures in deze sector. Een steeds grotere rol van automatisering binnen banken heeft intussen geleid tot een stijging van 6% in IT-vacatures vergeleken met voorgaand kwartaal, met name om nieuwe technologieplatforms en innovaties in online retail banken te ondersteunen.

Rob Vermaak: “Vanaf de tweede helft van 2014 hebben we in Nederland een levendiger banenmarkt gezien, een gevolg van meer vertrouwen bij kandidaten. Na een aantal jaren zonder al te veel beweging gaan professionals nu op zoek naar nieuwe mogelijkheden, en wie dat nu doet, heeft meer keuze. In de bancaire sector blijft men echter nog voorzichtig en kostenbewust, en we zien de focus verschuiven naar online dienstverlening, wat weer zorgt voor een actievere IT-arbeidsmarkt.”

Nu de internationale economische situatie verbetert, is het aantal aangeboden logistieke functies ten opzichte van vorig jaar met 43% gestegen, en ten opzichte van het vorige kwartaal met 7%. Dit wordt met name aangejaagd door meer exportactiviteiten in Nederland.

Bron: Robert Walters Plc. is een wereldwijd marktleider binnen werving en selectie, gespecialiseerd in onder andere finance & accounting, banking & financial services, IT, legal, tax en treasury. Wereldwijd werken 2.500 mensen voor Robert Walters in een van de vestigingen in 24 landen.

Reageer op dit artikel