nieuws

Voorkom burn-out, maak een praatje

Faciliteren

Verwachting

Benoem wat je verwacht van je werk: Wat vind je belangrijk in het leven, en in het bijzonder in je werk? Je werk neemt een groot deel van je tijd in beslag. Denk er dus goed over na en zorg dat je weet wat je wilt en wat er bij je past.

Creativiteit
Zoek een creatieve uitlaatklep: Om de ‘werkknop’ in je hoofd om te draaien, helpt het als je een creatieve uitlaatklep hebt. Iets waar je je in kunt uitleven en wat je gedachten volledig in beslag neemt. Denk na wat jou helpt om het werk even te vergeten.

Beweging
Neem tijd voor beweging en ontspanning: Altijd maar blijven doorgaan is het recept voor een burn-out. Neem regelmatig pauzes om te eten, te sporten of gewoon om een babbeltje te maken met een collega. Zo kom je tijdens de werkdag mentaal tot rust en heb je even bijgetankt om daarna weer met een fris hoofd verder te werken.

Contact
Onderhoud je sociale contacten: Wie tot over zijn oren in het werk zit en het gevoel heeft dat niet langer aan te kunnen, is geneigd om dat voor zichzelf te houden. Het is echter veel beter om over je bezorgdheden en problemen te praten. Zoek steun bij collega’s, vrienden en familie en ga sociale contacten niet uit de weg. Zo beland je minder snel in een negatieve gedachtenspiraal.

Bron: Robert Half

Reageer op dit artikel