nieuws

Werken in de warmte

Faciliteren

Hoe zit jij erbij vandaag op het werk? Puffend van de hitte, of zit je er koeltjes bij door een goede airco? Belangrijkste tip: drink voldoende. En dat mag ook koffie en thee zijn! Sinds gisteren is het Nationale Hitteplan van kracht om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen, zoals ouderen en chronisch zieken, te beperken. Maar de hitte is […]

Werken in de warmte

Hoe zit jij erbij vandaag op het werk? Puffend van de hitte, of zit je er koeltjes bij door een goede airco? Belangrijkste tip: drink voldoende. En dat mag ook koffie en thee zijn!

Sinds gisteren is het Nationale Hitteplan van kracht om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen, zoals ouderen en chronisch zieken, te beperken. Maar de hitte is natuurlijk ook voelbaar op de werkvloer. Stress op het werk vanwege de warmte kan de productiviteit zelfs met dertig tot vijftig procent verminderen.

In de wet staat nergens vanaf welke temperatuur werkgevers het werk stil moeten leggen. Wel worden werkgevers verantwoordelijk gesteld voor de veiligheid en de behaaglijkheid op het werk. Om te voorkomen dat werknemers sterk inleveren op productiviteit of zelfs onwel worden op kantoor, geeft kantoorartikelenleverancier Office Depot enkele tips.

Voldoende drinken

Het belangrijkste advies is dat je voldoende moet drinken. Controleer tijdig of er voldoende water of sap aanwezig is en bestel anders nog snel. Bij warm weer verlies je namelijk meer vocht en het is verstandig dit op tijd aan te vullen. Een volwassene heeft normaal gesproken ongeveer anderhalf tot twee liter vocht per dag nodig, maar op een warme dag is het aan te raden zeker twee liter te drinken.

Koffie en thee

Je kunt gerust warme dranken drinken bij hoge temperaturen, zoals koffie en thee. Het verhaal dat koffie een vochtafdrijvende werking zou hebben, berust op een misverstand. Van koffie moeten mensen wel eerder plassen, maar niet vaker.

Verkoeling

In de wet staat dat de temperatuur op de arbeidsplaats geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid. “Op de meeste kantoren zal de temperatuur vermoedelijk niet zo hoog oplopen, maar verkoeling kan desondanks toch gewenst zijn”, zegt Frits Gunther, Marketing Manager Benelux bij Office Depot.

“Normaal gesproken adviseren we werkgevers zorg te dragen voor voldoende daglicht op kantoor, maar op een warme dag kan het zinvol zijn de ramen juist te verduisteren – zeker rond het middaguur – zodat de warmte buiten blijft. Bovendien is het goed om het kantoor ’s ochtends te luchten voor de temperatuur oploopt”, aldus Gunther.

Gedurende de dag kan een ventilator of airconditioner voor verkoeling zorgen. Voorkom echter dat de apparatuur direct op het lichaam gericht is, want dat kan bijdragen aan stijve spieren of geïrriteerde ogen. Werknemers kunnen vaak niets veranderen aan de instellingen of de werking van airconditioningsystemen, maar ze kunnen hun werkgever of facility manager wel attenderen op hun klachten.

Tot slot is het goed om eens een rondje te lopen door kantoor en te kijken welke apparaten niet of nauwelijks worden gebruikt. Computers, printers en lampen geven warmte af, maar mogen waarschijnlijk niet ontbreken tijdens het werk. Apparaten die minder worden gebruikt kan men echter uitschakelen.

Pauzeren

Tijdens een korte werkonderbreking kun je even wat bewegen zodat de bloedsomloop actief blijft. Voldoende beweging zorgt ervoor dat vocht beter afgevoerd wordt en dat je minder last van dikke voeten en enkels krijgt.

“Een pauze is meteen een goed moment om even een tussendoortje te nuttigen”, zegt Gunther. “Dankzij de voedingstoffen houden werknemers hun lichaam fit. Het is niet nodig om extra zout te eten, want er zit voldoende zout in de gemiddelde dagelijkse voeding. Maar een ijsje vinden werknemers vast een hele welkome traktatie.”

Reageer op dit artikel