nieuws

Zo ziet het kantoor van de toekomst er uit

Faciliteren

Welkom in het kantoor van de toekomst! We nemen je mee voor een rondleiding langs de nieuwste technologische innovaties, waardoor jij fijner en productiever kunt werken.

Zo ziet het kantoor van de toekomst er uit

Niet fietsen náár je werk, maar fietsen óp je werk, gewoon achter je bureau. Bij binnenkomst word je begroet door de hologramreceptioniste. In de vergaderruimte maak je gebruik van augmented reality en een interactief whiteboard. Na de lunch doe je even een middagdutje op de ligbank.

Werkplek aanpassen aan persoonlijke voorkeuren

Hartje zomer heb je er geen last van, maar ben jij ook zo’n type dat het ’s winters snel koud heeft? Het verbaast je misschien, maar er zijn al bureaus met verwarmbare bladen op de markt. Ook geluiddempende bureauscheidingswandjes met ingebouwde ventilatoren zijn geen toekomstmuziek meer. Net als in het vliegtuig kun je daarmee zelf instellen hoeveel frisse lucht er uitblaast.

Ahrend comfort werkplek

Een comfortwerkplek van Ahrend met persoonlijk ventilatiesysteem.

Je hele werkplek aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren met één druk op een knop, zoals Chriet Titulaer in de jaren 90 voorspelde (zie kader), is nog geen realiteit, maar er komen steeds meer mogelijkheden om te werken op basis van persoonlijke omgevingsvoorkeuren. En dat is geen overbodige luxe. Want uit onderzoek blijkt dat mensen die geen invloed hebben op het binnenklimaat 6 procent minder productief zijn. Al die nieuwe snufjes kunnen dus wel degelijk helpen om je werk beter te doen. Toch geeft 32 procent van de kantoormedewerkers aan dat het binnen-klimaat slecht te regelen is (bron: TNO).

Niet alleen een goed binnenklimaat, ook de hoeveelheid en soort licht kan de werkprestaties verbeteren. Licht met veel blauw erin activeert; licht met een groot aandeel rood ontspant. Deze biodynamische verlichting is geïntegreerd in de comfortwerkplekken van bijvoorbeeld Ahrend. Philips biedt dan weer ledverlichting die minder stroom verbruikt en zelf detecteert of er iemand bij de lichtbron zit en uitschakelt als dit niet het geval is. Ook kunnen medewerkers via hun smartphone zelf het licht instellen.

Activiteitgerichte werkruimtes

Lang zitten is het nieuwe roken en dus slecht voor je gezondheid. We gaan dan ook steeds meer sta-zitbureaus en fietsstoelen zien. Maar ook ontspanningsruimtes met een pingpongtafel of tafelvoetbal mogen niet ontbreken. Net zoals een loungekamer met dutgelegenheden of hangplekken (blokken waar je half staand half zittend tegenaan leunt), want goede ideeën vallen je vaak op momenten van ontspanning in.

Het creëren van dit soort werkplekken is ook ingegeven door het idee van activiteitgericht werken. Want dat is wat we in de nabije toekomst gaan doen. Bellen in een belcorner, overleggen in een vergaderruimte, de notulen of rapport uitwerken op een stilteplek, en een projectplan met collega’s opstellen in de teamwerkruimte.

Of de verschillende plekken in een kantoor goed worden benut of dat de in- en verdeling anders moet, kan worden bekeken met speciale sensoren die de bezettingsgraad meten. Met al die ruimtes waarin je kunt werken, wordt het wel lastiger je naaste collega te vinden. Maar ook daar is een oplossing voor bedacht. Door het hele gebouw in 3D te laten zien op een videoscherm of je smartphone en met behulp van gps, zie je zo waar je je collega moet zoeken.

Met telepresence-robot of hologram in vergadering

Vergaderingen en videoconferenties krijgen eveneens een heel ander karakter. Via een app kijk je welke vergaderruimte beschikbaar is en reserveer je er eentje. Is het op de elfde verdieping waar je normaal nooit komt, dan kunnen virtueel op de grond geprojecteerde pijlen je de weg wijzen.

Coolblue tafeltenniskamer

Coolblue is met zijn tafeltennistafelruimte en andere activiteitgerichte ruimtes al helemaal klaar voor de toekomst.

Heb je collega’s op andere vestigingen of zelfs in andere landen? Dan ben je vast al bekend met videoconferencing. Ook hierin schrijdt de techniek voort. Zet je virtual reality-headset op en je ziet je collega uit Milaan naast je aanschuiven aan de vergadertafel. Ga je nog een stap verder, dan kom je bij telepresence-robots uit. De robot met het gezicht van je collega kan nu ook met je meelopen naar de koffieautomaat. Kijken we weer een aantal jaar verder, dan maken deze telepresence-robots plaats voor hologrammen, voorspelt futurist Richard van Hooijdonk. “Dan worden we gewoon naar de vergaderzaal ‘gebeamd’ alsof we er werkelijk aanwezig zijn en communiceren onze hologrammen met elkaar.”

Interactieve schermen of whiteboards

Tijdens de vergadering maak je ook gebruik van de nieuwste snufjes. Meerdere interactieve schermen of whiteboards (van bijvoorbeeld Microsoft of Ricoh) kunnen met elkaar interacteren. Deelnemers kunnen vanaf hun eigen scherm documenten of linkjes in de wacht zetten en uiteindelijk naar het centrale scherm slepen. Zo kun je al in het overleg een actieplan in elkaar zetten, dat je ook gemakkelijk weer kan doormailen of printen. Het vergeten van besproken ideeën is verleden tijd en niemand hoeft nog uit te typen wat er besproken is.

AI-assistant

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, voorspellen de technologiedeskundigen achter de site Techionista ons ook nog een toekomst waarin iedereen een AI-assistant, ofwel een artificial intelligence-assistente heeft. Bij deze vorm van kunstmatige intelligentie moet je denken aan versie 2 of 3.0 van bijvoorbeeld Siri of Google assistant. Dat kan gaan om een fysieke robot die door middel van overkoepelende software iedere professional kan ondersteunen in zijn werk.

“Zo kan jouw AI-assistent je ultieme werk-buddy worden door je productiviteit te verhogen, fouten te verbeteren en jou zo op een hoger niveau te laten werken zonder dat je gehinderd wordt door geestdodende taken (want die heeft hij natuurlijk al lang voor je gedaan)”, lezen we op Techionista. Wat dit allemaal precies inhoudt, moet zich nog uitwijzen…

Virtueel een event bijwonen of organiseren

In de toekomst kun je virtueel en online een event organiseren en bijwonen. De bezoekers kunnen op hun eigen werkplek (of thuis!) een virtual reality-bril opzetten en zo alles volgen. En is de beoogde keynote-spreker niet bereid zijn thuisland te verlaten, dan kan hij via VR toch gewoon live een presentatie geven. Voorzie je je bezoekers ook nog van een audioverbinding, dan kunnen ze hem zo op afstand een vraag stellen.

Hologram receptionist

Hologramhostess

Het ontvangen van bezoekers kan worden overgenomen door de hologram-hostess, of het nu op een kantoor of bij een event is. Het hologram kan een videoweergave zijn van bijvoorbeeld een echte receptioniste of hostess. En je kunt ook echt tegen haar praten. Een bewegingssensor waarschuwt de hostess dat er bezoek aankomt. De hologrammen worden gemaakt door onder andere het bedrijf Prsonas. Andere techbedrijven kunnen zorgen voor irisidentificatie, zodat de receptioniste kan kijken of de bezoeker wel verwacht wordt.

Het Kantoor van de Toekomst van Chriet Titulaer

Het Kantoor van de Toekomst verrees in 1995 als echt kantoorgebouw in Den Bosch. Chriet Titulaer stond aan de wieg van het concept. Met het Bolduc Office Center in Den Bosch wilde de sterrenkundige/tv-presentator laten zien dat medewerkers niet meer naar kantoor hoefden te komen om te werken. Ze werkten met behulp van een adsl-internetverbinding op het netwerk van het bedrijf. Verder kon de medewerker met een chip door een gleuf de hele werkplek automatisch af laten stellen. Het bureau en stoel werden op de juiste hoogte ingesteld en de software werd automatisch geïnstalleerd. Verder was het hele project gebaseerd op draadloze mogelijkheden. Medewerkers hadden op deze manier geen vaste werkplek meer. Interpolis was in 1996 het eerste bedrijf met flexplekken.

Bronnen:
richardvanhooijdonk.com, pwnet.nl, werktrends.nl, techionista.comrecruitingroundtable.nl, ahrend.nl.

Reageer op dit artikel