vraag & antwoord

Hoe zet ik een afdelingskas op?

Faciliteren

Een afdelingskas houdt in dat er een kleine som geld op de afdeling aanwezig is waarmee kleine dingen kunnen worden aangeschaft die direct nodig zijn of die niet op rekening geleverd kunnen worden (denk aan een taxirit of een verjaardagstaart). Als een medewerker iets koopt met kasgeld, moet hij altijd een kassabon vragen met de […]

Een afdelingskas houdt in dat er een kleine som geld op de afdeling aanwezig is waarmee kleine dingen kunnen worden aangeschaft die direct nodig zijn of die niet op rekening geleverd kunnen worden (denk aan een taxirit of een verjaardagstaart).

Als een medewerker iets koopt met kasgeld, moet hij altijd een kassabon vragen met de BTW eventueel apart vermeld. Ook moet er een kasboek worden bijgehouden waarin alle uitgaven en ontvangsten staan. Dat kasboek is heel simpel. Je houdt bij, bijvoorbeeld per maand, hoeveel in totaal in de kas wordt gelegd en hoeveel er uitgaat. Die uitgaande bedragen specificeer je in je kasboek. Daarbij bewaar je alle bonnen (bewijs).

Bij sommige bedrijven worden formulieren gebruikt. Als een medewerker iets wil kopen op kosten van de afdeling, kan hij op vertoon van het formulier een voorschot uit de kas halen. Op dat formulier staat de prijs en een omschrijving van het product. Het formulier wordt ondertekend door de leidinggevende. Het werkt makkelijker als de medewerker het bedrag zelf voorschiet, en achteraf op vertoon van een bonnetje uit de winkel dit bedrag declareert.

Reageer op dit artikel