vraag & antwoord

Met de camera aan het ziekbed? (boekentip)

Faciliteren

Wie de televisie aanzet, heeft een goede kans middenin een operatie terecht te komen, mee te kijken tijdens een consult bij de huisarts of een journalistiek item over de zorg te zien. Programma’s over gezondheid en ziekte zijn populair, variërend van nieuws en themaprogramma’s tot reality-series. Maar worden de principes van goede zorg daarbij altijd […]

Wie de televisie aanzet, heeft een goede kans middenin een operatie terecht te komen, mee te kijken tijdens een consult bij de huisarts of een journalistiek item over de zorg te zien. Programma’s over gezondheid en ziekte zijn populair, variërend van nieuws en themaprogramma’s tot reality-series.

Maar worden de principes van goede zorg daarbij altijd wel gerespecteerd? En voor welke morele dilemma’s komen zorgverleners en zorginstellingen te staan wanneer hun gevraagd wordt medewerking te verlenen? Zijn de overwegingen bij journalistieke producties anders dan bij amusement? Het CEG-signalement Met de camera aan het ziekbed. Morele overwegingen bij gezondheidszorg op televisie analyseert bovenstaande vragen, inventariseert de morele valkuilen en komt met agendapunten voor debat en beleid.

Er is een boekje uitgebracht Met de camera aan het ziekbed
ISBN 978-90-78823-09-4
Bron: Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG)
Centrum voor ethiek en gezondheid

Komt men wel eens bij jou met vragen voor toestemming om tv-opnames of foto’s te mogen maken, interviews e.d.? Wat is hiervoor binnen jouw organisatie geregeld Zijn er protocollen? Wie moet je daarvoor benaderen? Wat is de rol van de afdeling Communicatie?

Reageer op dit artikel