vraag & antwoord

Mag een verpleegkundige met griep gedwongen worden te werken?

Faciliteren

Nee. Verpleegkundigen met griepverschijnselen mogen en kunnen niet worden gedwongen te werken. Dat stelt CNV Publieke Zaak naar aanleiding van het bericht dat een verpleegkundige met griepverschijnselen toch moest komen werken. De betreffende verpleegkundige had griepverschijnselen en is na overleg met haar leidinggevende toch gaan werken. Na een test bleek ze de Mexicaanse griep te […]

Nee.
Verpleegkundigen met griepverschijnselen mogen en kunnen niet worden gedwongen te werken. Dat stelt CNV Publieke Zaak naar aanleiding van het bericht dat een verpleegkundige met griepverschijnselen toch moest komen werken.

De betreffende verpleegkundige had griepverschijnselen en is na overleg met haar leidinggevende toch gaan werken. Na een test bleek ze de Mexicaanse griep te hebben en mocht ze alsnog naar huis. ‘Uit onderzoek blijkt dat deze verpleegkundige gelukkig niemand heeft besmet, maar je moet er niet aan denken als dat wel gebeurd was’, zegt bestuurder beroepsinhoud Marga Meere van CNV Publieke Zaak.

‘Als verpleegkundigen met griepverschijnselen komen werken worden zowel collega’s als patiënten blootgesteld aan het griepvirus en mogelijk besmet. De richtlijn is helder, bij verschijnselen die duiden op de Mexicaanse griep moeten werknemers naar huis. Het is niet slim je werknemer toch te laten komen, zeker niet in zorginstellingen. Er moet zoveel mogelijk voorkomen worden dat collega’s elkaar besmetten. Wij vinden dan ook dat verpleegkundigen niet kunnen worden gedwongen om te werken als ze verschijnselen van griep hebben. Dat is niet verantwoord, naar zowel de collega’s als naar de patiënten toe’, aldus Marga Meere van CNV Publieke Zaak.

Reageer op dit artikel