vraag & antwoord

Kun je wat zeggen van roken op plekken waar het wel mag? “Het is nooit goed genoeg voor de niet-roker”

Faciliteren

Kun je wat zeggen van roken op plekken waar het wel mag? “Het is nooit goed genoeg voor de niet-roker”

Gwyneth Holla, managementassistent bij een advocatenbureau, vraagt zich af of ze wat kan zeggen van collega’s die buiten roken op plekken waar het officieel wel mag, maar waar zij er toch last van heeft. Dit zijn de adviezen van lezers en experts.

Gwyneth Holla werkt bij een advocatenkantoor. Ze mailde ons: “Ik werk bij een leuk advocatenkantoor. We hebben twee vestigingen, beide zijn niet heel groot en hebben geen ruimte voor een zogenoemd rokershok. Binnen mag er uiteraard niet worden gerookt, maar buiten aan de picknicktafel in principe wel tijdens een lunch of borrel. En ook tijdens een extern bedrijfsuitje. Het is lastig om een collega aan te spreken op rookgedrag. Het kan betuttelend overkomen en je wilt geen spelbreker zijn. Anderzijds levert meeroken een risico op voor de gezondheid van de medewerkers die niet roken. Hoe kan je het beste omgaan met rookgedrag op plekken waar het wel mag, maar waar je er toch last van hebt?”

Afstand houden

“Je kunt je collega niet vragen om niet te roken. Je kunt wel zeggen dat je er last van hebt en dus om die reden enige afstand tot de persoon houdt. Dat moet je dan ook kunnen en willen doen. Of je je er geliefd mee maakt? Het is maar hoe belangrijk je je zaak vindt.

“De omgeving is er niet altijd op ingericht dat je afstand houdt. Bij een picknickbank kun je een eind verderop gaat zitten; hopelijk uit de wind. Op een vol terras kan het lastig worden.

“Mijn oplossing stamt uit de praktijk. Mijn parfumallergie belet me het samen zijn met heerlijk geurende personen. Op mijn werk maakte ik afspraken na de middag als het effect van parfum en aftershave flink is afgenomen. In de vergaderruimte zocht ik een plek uit die gunstig was ten opzichte van de collega waar ik niet vlak bij wilde zitten. Als je duidelijk bent over de reden waarom je iets doet, neemt men in mijn ervaring geen aanstoot aan je houding.”

Secretaresse bij een multinational

Bedenk een leuke manier

“Je geeft aan dat je bij een leuk advocatenkantoor werkt. Wat vervelend dat je dan hiermee te maken krijgt. Uit je bericht maak ik op dat jij je afvraagt of je hier wat over tegen je collega’s kan zeggen. Maar natuurlijk kan dat! Alleen is het vaak de manier waarop je wat zegt.

“Hierbij een aantal tips:

  • Bedenk een ‘leuke’ manier om het tegen je collega’s te zeggen en denk om je intonatie.
  • Voor het roken tijdens de lunch is het misschien mogelijk om te vragen of ze pas willen roken als iedereen het eten op heeft? Of vragen of ze tijdens het roken de picknicktafel willen verlaten.
  • Tijdens een borrel of bedrijfsuitje is het natuurlijk niet mogelijk om te zeggen dat ze niet mogen roken. Je kunt vragen of ‘de roker’ een andere kant op wil blazen of zelf aan een andere tafel gaan staan als je er zo veel last van hebt. Maar ik neem aan dat zoiets wel bij je collega’s bespreekbaar is.
  • Omdat jullie geen ruimte hebben voor een ‘rokershok’, is het misschien mogelijk om een plek af te spreken waar rokers kunnen staan? Iedereen is inmiddels volwassen!”

Marjolein Berkhof, secretaresse accountants- en belastingadvieskantoor Visser & Visser

Overdreven

Ik heb zelf gerookt, nu meer dan tien jaar gestopt en ik zal nooit meer zo een kankerstokje in mijn mond doen, maar dit vind ik allemaal zo overdreven. Straks mogen mensen niet meer in hun eigen huis roken, want de buurman heeft er last van. Wat doen we tegen alle uitlaatgassen en fijnstof? Hoor ik ze daarover klagen? Pfff…

Rosalie Broens, Leerling Helpende Zorg en Welzijn bij Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties

Kijk naar de locatie

“Ik heb jaren lang gerookt en meegemaakt dat we van roken op alle mogelijke plekken binnen en buiten naar een paal of bushokje buiten gingen. Op toegewezen plekken, terrassen met asbak etc. stond/zat ik dan naar boven blazend en wapperend te proberen van mijn sigaretje te genieten, terwijl ik dan gekuch, boze blikken, zure gezichten en gemopper te verduren had.

“Hoeveel rekening ik ook hield met de niet-roker, het was toch nooit goed genoeg. Als niet-meer-roker vind ik het ook niet heerlijk ruiken, maar ik zal nooit een roker zo’n slecht gevoel geven door me zo op te stellen als de anti-roker.

“In plaats van te mopperen op de roker, zou je ook kunnen bekijken of er iets aan de locatie van de rookplekken gedaan kan worden. Is het jullie nooit opgevallen dat die plekken altijd vlakbij een in- of uitgang zijn? De roker moet toch al naar buiten, dus een paar passen meer zetten, zodat hij echt ongestoord kan genieten van zijn sigaret, vindt hij vast niet erg.”

Anouk Borgman, assistent vergunningverlening bij Waterschap Zuiderzeeland

Reageer op het nieuwe werkdilemma!

Veronique heeft na een grote reorganisatie naast haar werk als managementassistent allemaal communicatietaken erbij gekregen waar ze niet voor is opgeleid. Bovendien wordt van haar verwacht dat ze zelf aangeeft welke taken ze wil doen, terwijl ze liever een opdracht krijgt. Wat raden jullie haar aan Mail je antwoord naar de redactie en vermeld je naam, functie en werkgever: redactie.managementsupport@
vakmedianet.nl.
 Wil je anoniem reageren? Kies dan een omschrijving als ‘secretaresse bij een overheidsorganisatie’.

Heb jij ook een werkdilemma?

Mail je vraag, desgewenst anoniem, naar de redactie: redactie.managementsupport@
vakmedianet.nl
. Wie weet krijg jij binnenkort een verlossend antwoord van vakgenoten of een van onze trainers/coaches. Om de mensen die reageren duidelijkheid te geven over je situatie, zullen we ook bij een anonieme inzending altijd iets vermelden in de trant van: een secretaresse bij een overheidsorganisatie of een officemanager bij een commercieel bedrijf.

Reageer op dit artikel