artikel

3 tips om je overtuigingskracht te vergroten

Geen categorie

1. Bereid je goed voor

Het is een valkuil waar velen intrappen: je denkt dat je het weet, maar tijdens de vergadering komt het toch niet zo vloeiend je mond uit als je zou willen. Achteraf realiseer je je dat het beter had gekund, maar helaas is het ideale moment om je argumenten te geven dan al gepasseerd. Een goede voorbereiding is cruciaal voor het effect dat je hebt aan de vergadertafel. Tien minuten is vaak al genoeg. De belangrijkste vraag die je jezelf stelt, is: welk doel wil ik bereiken? Daar kun je vervolgens je argumenten op aanpassen. Probeer je ook in te leven in de andere collega’s die deelnemen aan het overleg. Wat levert het hen op om mee te gaan in jouw plannen?

2. Maak je punt aan het begin van de vergadering

Aan het begin is iedereen nog fris, terwijl de aandacht later minder wordt. Bovendien maak je meteen gebruik van het ‘primacy-effect’ uit de psychologie. Dit effect laat zien dat de eerste gebeurtenissen in een reeks de meeste indruk maken, beter worden onthouden en het uiteindelijke oordeel (dus) meer beïnvloeden. Tot slot kun je bij de start van een agendapunt gemakkelijker de toon zetten voor de verdere bespreking.

3. Gebruik je drie beste argumenten

Wanneer je kiest voor je drie beste argumenten, heb je de tijd om elk punt goed uit te werken. Zo voorkom je dat je dingen niet goed uitlegt, omdat je er zelf te veel van weet. Door de ‘vloek van kennis’ zijn veel mensen geneigd te veronderstellen dat de luisteraar het wel snapt, terwijl de praktijk anders uitwijst. Daarom is het slimmer om een paar argumenten helder naar voren te brengen dan je collega’s te overspoelen met een veelheid van redenen om in te stemmen.

Bron: Linda van der Wal – www.lindavanderwal.com

Verdieping
Overtuigen en beïnvloeden vanuit je eigen stijl [training]
Vlammen op het secretariaat [training]

Reageer op dit artikel