artikel

Zo houd je je werk leuk

Geen categorie

1. Stel jezelf doelen

Als je jezelf na een aantal jaar niet voldoende meer voelt uitgedaagd, kun je buiten je vaste takenpakket op zoek gaan naar opdrachten of projecten. Door jezelf een doel te stellen en op zoek te gaan naar ruimte en mogelijkheden, kan er veel.

2. Ga nieuwe uitdagingen aan

Verdiepen is een tweede optie: jezelf verder ontwikkelen binnen je reguliere werk. “Je kunt nieuwe vaardigheden opdoen door iets aan te pakken wat net buiten je routine ligt”, zegt Beatrice van der Heijden, hoogleraar strategisch HRM-beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en tevens verbonden aan de Open Universiteit Nederland en de Universiteit Twente. Ze schreef een boek over duurzame inzetbaarheid. “Wanneer een nieuw computerprogramma wordt ingevoerd en jij daar van nature niet zo goed in bent, is het goed om op cursus te gaan. Geef op tijd aan bij je leidinggevende dat je dat wilt en wacht niet tot je vastloopt.”

3. Bied een alternatief

Secretaresses voelen vaak een drempel om andere taken op te pakken of een cursus te volgen Ze voelen zich onmisbaar voor degene voor wie ze werken, wat een grote druk op hen legt. Maar volgens TNO-onderzoeker Luc Dorenbosch is dat vrijwel altijd onterecht: er is meer ruimte dan ze denken. “Iets anders wat veranderingen in de weg kan staan, is trots. Veel mensen zijn te trots om te zeggen dat ze een taak lastig vinden en ze daar liever van af willen. Soms gaat dat zelfs ten koste van de werkzaamheden die ze wel goed kunnen. Bespreek gewoon met je leidinggevende wat je wilt veranderen en bied meteen een alternatief. Laat zien welke taken je doet en dat je alleen die ene taak wilt aanpassen. Dat vinden leidinggevenden alleen maar prettig.”

4. Investeer in je toekomst

Vraag je minstens één keer per jaar af wat je drie of vijf jaar later zou willen doen. Wat zijn je doelen? Maar ook: wat zijn de doelen van de organisatie?

Reageer op dit artikel