artikel

Zo word je uitstelgedrag de baas

Geen categorie

Je hebt een belangrijke klus op het programma staan, je moet een lastig gesprek voeren… maar jij bent van alles aan het doen, behalve datgene wat je eigenlijk moet doen. Herken je dit? Dan ben je een heuse uitsteller. Er zijn een aantal tips die kunnen helpen om je uitstelgedrag de baas te worden. 1. […]

Je hebt een belangrijke klus op het programma staan, je moet een lastig gesprek voeren… maar jij bent van alles aan het doen, behalve datgene wat je eigenlijk moet doen. Herken je dit? Dan ben je een heuse uitsteller. Er zijn een aantal tips die kunnen helpen om je uitstelgedrag de baas te worden.

1. Begin je dag met een citroen (een potentieel uitstelklusje) en doe dat als állereerste klusje van je (werk)dag. Dan boek je meteen een succes en kan de rest van je dag niet meer stuk.

2. Knip je to do lijst op: hoe kleiner een taak is, hoe groter de kans dat je ‘m uitvoert. Zorg dus dat je grotere to do’s opknipt in stukjes. Merk je toch dat je er tegenaan blijft hikken? Nog verder opknippen! Al is het maar ‘aanmaken nieuw document om verslag te schrijven’.

3. Pas de ’10-minuten-regel’ toe – als je ergens tegenop ziet, spreek dan met jezelf af dat je er 10 minuten aan besteedt (desnoods zet je er een timer bij). Het hoeft niet af, maar hou het in ieder geval 10 minuten vol.

4. Zorg voor een stok achter de deur – vertel anderen wat je gaat doen en wanneer je dat gaat doen. Dat geeft je een goede stok achter de deur en maakt de kans op uitstellen een stuk kleiner.

5. Just do it! – De lastigste en tegelijk ook de meest simpele tip: doe het gewoon. Geen smoesjes, gewoon nu beginnen.

Door Vicky Marijnen, www.vickymarijnen.nl 

Reageer op dit artikel