blog

De impact van kleur in je zakelijke kleding

Geen categorie

‘Kleur ben je zelf’, ‘Kleur je persoonlijke ontwikkeling’, ‘Kleurentherapie’. Zomaar wat boektitels over kleur. Gericht op je binnenkant. Mijn omgang met kleur betreft vooral de buitenkant, namelijk wat doet kleur in kleding voor je uitstraling. Maar inmiddels kan ik er niet meer omheen. Kleur doet ook iets met je innerlijk en dat straal je uit. […]

‘Kleur ben je zelf’, ‘Kleur je persoonlijke ontwikkeling’, ‘Kleurentherapie’. Zomaar wat boektitels over kleur. Gericht op je binnenkant. Mijn omgang met kleur betreft vooral de buitenkant, namelijk wat doet kleur in kleding voor je uitstraling. Maar inmiddels kan ik er niet meer omheen. Kleur doet ook iets met je innerlijk en dat straal je uit. Hoe gebruik je dit in je werk en in relatiemanagement?

Kleur oefent een directe invloed uit op je omgeving. Rood bijvoorbeeld staat veel mensen prachtig. Het werkt over het algemeen verwarmend en maakt assertief en vitaal. Maar heb je van nature al voldoende rood in je –je bent assertief en duidelijk aanwezig – dan kan nog meer rood te veel voor je zijn. Het is dus belangrijk om te weten wat een kleur met jou doet in verschillende situaties.

Persoonlijk kleurenpalet

Waar begin je bij het kiezen van kleur in je outfit? Er zijn genoeg zakelijke kledingadviezen te vinden die aanraden de kleuren vooral aan te passen aan de situatie en omgeving. Deze gaan mijns inziens voorbij aan de basis, namelijk ‘wat past bij mij’? Na een persoonlijke kleurenanalyse weet je welk kleurenpalet bij jou het mooist is. En dan gaat het niet alleen om de kleuren, maar ook om de verschijningsvorm ervan. Kun je felle tinten hebben of liever wat zachter? En hoe combineer je het palet met elkaar. Dat is het vertrekpunt van je outfit. Pas dan stel je jezelf de vragen ‘wat ga ik doen’, ‘wie ontmoet ik en met welk doel’ en ten slotte ‘hoe kunnen mijn kleding en kleuren me daarbij ondersteunen’?

Basiskleuren

Ieder kleurtype heeft een reeks basistinten in het palet. Zakelijk gezien zijn dit belangrijke kleuren voor het kiezen van je kleding. Basistinten gebruik je voor colberts, vesten, rokken of broeken. Het maakt nogal verschil of deze basis zwart, bruin, licht grijs, blauw, ecru of taupe is. De laatste twee kleuren maken namelijk behoorlijk flets als je van nature donker bent. En zwart of donker blauw staat echt niet vriendelijk bij blonde types. Zo denk je dat je zakelijke representativiteit uitstraalt door voor ‘veilig’ zwart te kiezen maar creëer je iets heel anders. Namelijk afstand. En dat zal nooit de bedoeling zijn in relatiemanagement, waarbij verbinding juist de opzet is.

Echte kleuren

Een veel gemaakte fout is het weglaten van een ‘echte’ kleur als aanvulling op je basiskleur(en). Als zwart een goede basis voor je is, slaat het toch nog volledig dood als het niet gecombineerd wordt met een portie kleur. Kleurtypes die zwart kunnen dragen mogen dit combineren met roze, paars, blauw of een (beetje) wit. Afhankelijk van de situatie kies je. Paars/violet roept sneller een sfeer van spiritualiteit en intimiteit op dan hard roze (daadkrachtig, energiek). Zachter roze staat voor hartelijk, toegewijd en zachtaardig. Terwijl alle kleuren dit type mooi staan, maakt het dus verschil voor welke je kiest in een bepaalde situatie.

Stem de kleuren in je kleding af op het moment, de gelegenheid en de relatie die je ontmoet. Gebruik daarbij in de eerste plaats de kleuren die jou het mooist staan en wees je bewust van de uitstraling van deze kleuren. Doe er je voordeel mee! Zonde om geen gebruik te maken van zoiets simpels maar doeltreffends als de kracht van kleur.

Fiona Koning is van De kleurenverdieping

Reageer op dit artikel