blog

Haal je doelen

Geen categorie

Ken je dat frustrerende gevoel als je je doelen niet behaalt? Maar waar ligt het nu aan dat het zo lastig is je doelen te bereiken? Hoe kun je ervoor zorgen dat je je doelen wel behaalt? Bedenk: ‘The real value of setting goals is not the recognition or reward, it is the person we become […]

Ken je dat frustrerende gevoel als je je doelen niet behaalt? Maar waar ligt het nu aan dat het zo lastig is je doelen te bereiken? Hoe kun je ervoor zorgen dat je je doelen wel behaalt? Bedenk:

‘The real value of setting goals is not the recognition or reward, it is the person we become by finding the discipline, courage and commitment to achieve them.’

Echte veranderingen kunnen pas plaatsvinden als je echt geïnspireerd bent en opgewonden raakt van de mogelijkheid je gewenste uitkomsten te behalen en niet bereid bent om met minder genoegen te nemen.

Stappenplan

Hieronder staat een voorbeeld van een stappenplan of doelstellingsproces, zowel voor persoonlijke als zakelijke doelen.

1. Stel vast wat het precies is dat je wilt veranderen in je leven en op welk gebied en vooral waarom?

Waar sta je nu? Waar loop je steeds tegen aan en waar heb je genoeg van? Wat kwetst je?

2. Formuleer je doel helder en schrijf het op

Maak het Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden (SMART).

3. Stel een deadline vast

Wat goed werkt is een deadline vast te stellen van één jaar en daarnaast een doel waar je over 90 dagen wilt staan. Of 30 dagen. Goed moment om te evalueren en zo nodig je plan bij te stellen.

4. Identificeer de obstakels die er kunnen zijn

Hoe komt het dat je jouw doel nog niet hebt bereikt? Welke excuses gebruik je? Wat zijn je belemmerende overtuigingen? Wat is jouw aandeel hierin?
In de sessie ‘Concrete actiedoelen formuleren’ in de training Powerassistant leer je hoe je slagingskans vergroot. Of vergroot je creatieve slagkracht op de workshopdagen.

5. Welke kennis, informatie en skills heb je nodig?

Wellicht wil je een nieuwe opleiding volgen die in lijn is van jouw doel of ontbreekt er specifieke kennis. Of je kunt een bepaald boek lezen of een strategie en tools bestuderen op het gebied van jouw doel. Je kunt ook besluiten de hulp van een coach of mentor in te schakelen.

6. Welke personen kunnen je helpen?

Denk aan je leidinggevende als het een professioneel doel betreft of het inhuren van een personal trainer of coach bij een persoonlijk doel.

7. Maak een lijst van alle dingen die je kunt doen om je doel te bereiken

Schrijf alles op wat in je gedachten komt.

8. Maak van je lijst een stappenplan met de actiepunten in de juiste volgorde van prioriteit

Wees zo concreet mogelijk.

9. Werk iedere dag aan je plan

Kom in actie. Maak tijd vrij om aan je plan te werken. Maak een planning waar je je aan houdt. Plan je dag, week en maand vooruit. Vind een manier die voor jou werkt.

10. Focus je op één onderdeel of stap per keer.

Ontwikkel je zelfdiscipline. Voorkom afleiding. Vraag jezelf bij ieder beroep die er op jouw tijd wordt gedaan af of het je dichterbij of verder van je doel brengt.

 

Auteur: freelance PA & life coach Jackie Delgado
Jackie Delgado_bewerkt

Reageer op dit artikel