blog

Dubbelrol

Geen categorie

De dubbelrol van de teamleider staat deze maand centraal, een rol met aparte dynamiek. Vandaar de collage op de cover van het maartnummer van Management Support Magazine, een collage van materialen, geschoten door fotograaf en kunstenaar Coco Duivenvoorde. Zij moest in één sterk beeld de dubbelrol tonen van de leidinggevende officemanager. Een dubbelrol waarbij je al je […]

De dubbelrol van de teamleider staat deze maand centraal, een rol met aparte dynamiek. Vandaar de collage op de cover van het maartnummer van Management Support Magazine, een collage van materialen, geschoten door fotograaf en kunstenaar Coco Duivenvoorde. Zij moest in één sterk beeld de dubbelrol tonen van de leidinggevende officemanager.

Een dubbelrol waarbij je al je sociale vaardigheden en competenties nodig hebt, vooral je communicatieve vaardigheden. Als teamleider van een secretariaat verschuift er natuurlijk het een en ander. Je bent tegelijk deel van het team én je valt erbuiten. Als deel van het team was je gewend aan je rol, aan de gelijkwaardigheid tussen jou en je collega-secretaressen. Zodra je gaat leidinggeven, omdat je ervoor gevraagd wordt bijvoorbeeld, vindt er een verschuiving plaats. Je wordt meewerkend voorman, en dat verandert de verhouding. Jij bepaalt tóch de manier van werken, prioriteiten en taakverdeling.

En hoezeer je alles ook ‘in goed overleg’ wilt doen, uiteindelijk ben jij degene die beslist, de knopen doorhakt. Jij bent de ‘baas’. En dat is een vervelend woord, in elk geval een titel die veel ondersteuners liever niet hebben. Zo zien zij zichzelf niet.

Daarnaast speelt de relatie tot het management mee: welke rol vervul je daarin? Praat je mee, of notuleer je de vergaderingen? Voel je je deel van dat team, of ben je gewoonweg schakel tussen secretariaat en management?

Die leidinggevende rol kan botsen met de eigenschappen die jou juist tot zo’n goede ondersteuner maken: je dienstverlenende instelling, collegialiteit en klantgerichtheid.
Of niet?
De kunst is je team en hun ‘collage’ aan eigenschappen zo goed te kennen dat je ze laat schitteren en ze verleidt mee te denken, ieder vanuit haar eigen expertise. Daar hoort concrete feedback bij. Zo krijg je het geoliede team waar de hele organisatie op kan bouwen en vertrouwen.

Naar de inhoud van de maarteditie >

Reageer op dit artikel