blog

Onderdrijven is ook een vak

Geen categorie

Natuurlijk, bescheidenheid siert de mens. Maar als je doorslaat en gaat ‘onderdrijven’, dan doe je jezelf tekort. Sommige mensen zijn goed in overdrijven. Ze kunnen dingen mooier maken dan ze in werkelijkheid zijn. Veel anderen zijn daar juist allergisch voor en doen er alles aan om vooral maar níet te overdrijven (want je zal toch […]

Onderdrijven is ook een vak

Natuurlijk, bescheidenheid siert de mens. Maar als je doorslaat en gaat ‘onderdrijven’, dan doe je jezelf tekort.

Sommige mensen zijn goed in overdrijven. Ze kunnen dingen mooier maken dan ze in werkelijkheid zijn. Veel anderen zijn daar juist allergisch voor en doen er alles aan om vooral maar níet te overdrijven (want je zal toch maar eens arrogant of opschepperig overkomen). En dat speelt vooral in situaties waarbij het gaat over henzelf.

Maar zo weinig hoor ik mensen met gemak van zichzelf zeggen dat ze ergens goed in zijn, of trots en tevreden, of dat ze een succes hebben geboekt. En als ze het al benoemen, dan gaat het vaak gepaard met de nodige afzwakkingen of ontkrachtingen. Ik betrap mezelf er ook op. Als ik dan vraag waar die bescheidenheid vandaan komt, krijg ik steevast als antwoord dat ze toch vooral niet opschepperig willen zijn. Alsof zeggen waar je goed in bent of welke successen je boekt gelijk staat aan arrogantie.

Natuurlijk, hoog van de toren blazen siert je niet, maar realiseer je dat er nog een groot tussengebied ligt tussen dat overdrijven en onderdrijven. Jezelf laten zien en durven benoemen wat je goed kunt of bereikt hebt, hoeft helemaal niet meteen arrogant te zijn. En net zo goed is er met een gezonde dosis bescheidenheid ook niks mis. Waar het om gaat is om de balans te vinden daartussen, zonder dat je uitschiet naar teveel blabla enerzijds of te grote bescheidenheid aan de andere kant.

En weet je wat de grap nu is? Voor mensen die bang zijn om arrogant gevonden te worden ligt die grens vaak een stuk verder dan ze zelf denken. Want ook al voelt het voor jezelf al snel opschepperig of overdreven, vaak ervaren anderen dat helemaal niet zo. Laten we dus eens stoppen met dat onnodige onderdrijven, experimenteer eens buiten je comfortzone en doe jezelf niet langer tekort. Of zoals (oud)minister Timmermans ooit zei in een interview: “Laat je zelfvertrouwen in balans zijn met de realiteit.”

En zo is het maar net. Jezelf laten zien geeft je kracht en kleur, het doet recht aan wie je bent en daarmee geef je meteen je zelfvertrouwen een boost.

Auteur: Vicky Marijnen, trainer en coach | vickymarijnen.nl

Reageer op dit artikel