blog

Robots spreken tot de verbeelding. Er zijn bijna tweehonderd films: van I, Robot en Star Wars tot Terminator. En van knuffelbare Wall-E en David met Pinokkio-complex in Artifical Intelligence tot de alles verslindende Machines uit The Matrix. Soms hebben ze het beste met de mensen voor, maar vaker slaan ze op tilt, en goed ook. […]

Robot

Robots spreken tot de verbeelding. Er zijn bijna tweehonderd films: van I, Robot en Star Wars tot Terminator. En van knuffelbare Wall-E en David met Pinokkio-complex in Artifical Intelligence tot de alles verslindende Machines uit The Matrix. Soms hebben ze het beste met de mensen voor, maar vaker slaan ze op tilt, en goed ook. In de nieuwe Zweedse serie Real Humans veroveren hubots (menselijke robots) steeds meer hun plek naast de mensen. Aan de ‘echte’ mensen de taak met die verandering om te gaan.

Zo ver is het in deze wereld, ik zou haast zeggen ‘echte’ wereld, nog niet. Ik ben geen trendwatcher, maar Marcel Bullinga wel en hij geeft in dit themanummer over digitaal werken in een paar pennenstreken een toekomstschets voor over tien tot vijftien jaar. Wat denk je? Meer automatisering, en by the way: robots nemen 47% van het werk over. Slik.

Naast deze futuristische blik krijg je praktische tips om je staande te houden, bijvoorbeeld voor slimmer zoeken met Google, het gebruik van OneNote en tools die handig zijn bij digitale projectondersteuning. Jijzelf staat als assistent namelijk nog steeds aan het roer van je functie. (OneNote op het secretariaat)

Techniek is mooi, als het werkt. De momenten dat het niet werkt (want: traag internet, gereutel van de virusscanner of een kudde trojaanse paarden die mijn laptop binnen galoppeert) dan kan ik de hele rambam wel het raam uit gooien. Zeker als ik tegen een deadline aan werk, of ik op het allerlaatste moment online nog teksten wil wijzigen. Kijk, dan had ik misschien ook niet dat .exe-bestandje met e-card moeten openen. Of niet zo veel tabbladen tegelijk open hebben staan. En ik zou natuurlijk mijn laptop eens moeten opschonen. Die digitale prullenmand is toch zeker zo geleegd? Ja, wijsheid komt vaak achteraf.

Wellicht dat ik in de toekomst een robot als assistent heb, die me fijntjes behoedt voor fouten en nog voordat ik er zelf aan denk taken overneemt. Mijn linkerhersenhelft mag dan fenomenaal zijn (citaat Huub van Mackelenbergh), deze is zeker feilbaar. Naast alle digitale tools, machines, robots, drones en phones blijken juist wij vaak de zwakste schakel.

We zeggen niet voor niets: fouten maken is menselijk.

Bekijk hier de inhoud van de mei-editie.

Reageer op dit artikel