blog

Maak indruk met je kleding

Geen categorie

De exacte cijfers van diverse onderzoeken lopen uiteen van 70% tot 95%. Maar overduidelijk is dat het overgrote deel van de eerste indruk wordt bepaald door uiterlijkheden. Ga je solliciteren? Dan is het sollicitatiegesprek bij uitstek het moment om een uitstekende eerste indruk te maken. Zes tips hoe je dit kunt beïnvloeden met je kleding en […]

Maak indruk met je kleding

De exacte cijfers van diverse onderzoeken lopen uiteen van 70% tot 95%. Maar overduidelijk is dat het overgrote deel van de eerste indruk wordt bepaald door uiterlijkheden. Ga je solliciteren? Dan is het sollicitatiegesprek bij uitstek het moment om een uitstekende eerste indruk te maken. Zes tips hoe je dit kunt beïnvloeden met je kleding en verzorging.

1. Strak

Draag kleding die fijn zit maar laat comfort niet de belangrijkste drijfveer van je kledingkeuze zijn. Te comfortabel kan namelijk een sloppy invloed op je geest hebben. Strak in het pak daarentegen maakt alert. Schoenen hoeven niet te knellen maar je mag ze best voelen en je zo bewust worden van je houding.

2. Dresscode

Laat het type bedrijf leidend zijn in je kledingkeuze. Weet je niet precies hoe de dress code is, ga dan eens posten rond sluitingstijd. Hoe zien de mensen die naar buiten komen eruit? Doe daar dan een schepje bovenop tijdens je sollicitatie.

3. Kleur

Ga voor wat kleur tijdens je gesprek. Kiezen voor ‘veilig’ zwart betekent dat je niet boven het maaiveld uitsteekt. Zorg dat je weet welke kleuren jouw uitstraling versterken en verdiep je in de psychologie van kleuren. Pas op met rood, dit kan als brutaal geïnterpreteerd worden tijdens een eerste gesprek. Let op: ben je een ronde verder in de procedure dan kan rood je juist helpen bij salarisonderhandelingen!

4. Donker vs. licht

Let eens op het verschil tussen donkere of lichte kleding. Goede harmonie is belangrijk om de aandacht op jou te vestigen in plaats van op je kleding. Ben je op alle fronten licht (ogen, huid en haar) wees dan voorzichtig met donkere kleuren. Test in de spiegel of het niet teveel afleidt van je gezicht. Heb je donker haar, dan is de kans groot dat je wel donker kan dragen. Experimenteer ook eens voor de spiegel met donker-licht contrasten of ton-sur-ton tonen. Het een óf het ander staat je beter. Vergelijken is de clou.

5. Smetteloos

Zorg dat niemand je kan betrappen op slordigheidjes. Haren, gezicht, handen, kleding en schoenen moeten smetteloos zijn. Daarnaast kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen op het gebied van zakelijke kleding etiquette. Dus geen blote benen, mouwloze tops, diepe decolletés, te korte rokken of open sandalen.

6. Zelfvertrouwen

Straal zelfvertrouwen uit! Je hebt er alles aan gedaan om er zo goed en effectief mogelijk uit te zien. Laat nu ook je lichaamstaal voor je werken. Sta, loop en zit rechtop. Lach. Luister en stel vragen. En last but not least… geef de goede antwoorden. Succes!

Fiona Koning is imago adviseur bij De Kleurenverdieping

Reageer op dit artikel