blog

Kort geleden vroeg een top management assistant me of ik een referentie wilde geven. Deze persoon zat in een ver stadium in een sollicitatieprocedure. Maar… nog voordat ik mijn referentie kon geven, besloot het bedrijf al dat men niet verder wilde met deze kandidaat. De management assistant in kwestie was een man en ze kozen […]

M/V

Kort geleden vroeg een top management assistant me of ik een referentie wilde geven. Deze persoon zat in een ver stadium in een sollicitatieprocedure. Maar… nog voordat ik mijn referentie kon geven, besloot het bedrijf al dat men niet verder wilde met deze kandidaat. De management assistant in kwestie was een man en ze kozen liever voor een vrouw…

Gelijke rechten

Ik vind het triest dat er in 2015 nog geen gelijke rechten zijn in het secretariële beroep. Enerzijds willen wij met zijn allen van het imago af van secretaresse als typegeit en koffiedame en anderzijds werken wij mee aan het in stand houden van een gedateerd beeld van enkel vrouwelijke management assistants. Als management assistant heb je nu eenmaal vaak veel invloed bij het aannemen van een nieuwe assistant.

Vooroordelen

Ik was onlangs op een bijeenkomst van EUMA NL waarin er een boeiende presentatie werd gegeven over ‘Diversity and Inclusion’. We hebben allemaal onze vooroordelen. Zo wordt het beroep secretaresse nog steeds als vrouwelijk gezien. Daarentegen wordt er veel gesproken over de verandering van de functie naar een co-managerfunctie. Wordt het dan ook niet eens tijd dat het imago verandert?

M/V

Meestal staat er bij vacatures voor management assistant de toevoeging M/V vermeld. Maar is dat echt zo of wordt het erbij geplaatst omdat het politiek correct is? In de praktijk blijkt er toch vaak een voorkeur voor een dame te zijn. Wij kunnen hier allemaal een steentje aan bijdragen door onze leidinggevenden ervan te overtuigen dat wat wij doen als Management Support ook door een man kan worden gedaan. Uiteraard met de juiste skills en mindset. Het is hoog tijd voor meer vrouwen in de top van bedrijven, maar zeker ook voor meer mannelijke management supporters! Wij hebben elkaar hierin nodig om dit te realiseren.

Recruitment

Een taak hierin is zeker weggelegd voor de bureaus die bemiddelen in management support functies. Tijdens de intake zegt men dat een mannelijke management assistant welkom is, maar in de praktijk blijkt dat anders. De recruitmentbureaus kunnen meer gaan staan voor de kandidaten en hun talenten dan de soms gedateerde eisen en wensen van het bedrijf waar ze iemand plaatsen. Daag de opdrachtgevers uit als ze aangeven liever een vrouwelijke management assistant aan te nemen.

Ik ben voor gelijke kansen en ik zie jou graag voor wie je bent en wat je in huis hebt, ongeacht afkomst, gender en seksuele voorkeur.

Hoeveel mannelijke management assistants werken er in jouw bedrijf? Ik ken nog een topper die een leuke baan zoekt…

Auteur: freelance PA & life coach Jackie Delgado

Reageer op dit artikel