blog

Situationeel pieken

Geen categorie

Je hoort het nogal eens als welgemeend advies voor sollicitatiegesprekken, audities of andere situaties waarbij de uitkomst van de ontmoeting belangrijk is voor je toekomst: gewoon jezelf blijven, dan komt het vast goed. Ik vind dat een advies dat in veel gevallen nergens op slaat. Een dooddoener. Een oneliner. Gemakzuchtig gebrabbel. Als jij jezelf blijft […]

Situationeel pieken

Je hoort het nogal eens als welgemeend advies voor sollicitatiegesprekken, audities of andere situaties waarbij de uitkomst van de ontmoeting belangrijk is voor je toekomst: gewoon jezelf blijven, dan komt het vast goed. Ik vind dat een advies dat in veel gevallen nergens op slaat. Een dooddoener. Een oneliner. Gemakzuchtig gebrabbel.

Als jij jezelf blijft dan is er een grote kans dat je het niet gaat redden. In veel gevallen komt het namelijk helemaal niet goed wanneer mensen zichzelf blijven. Jezelf blijven betekent dan een garantie op teleurstelling. Mensen die uit ‘wat lomper hout gesneden’ zijn, verpesten gesprekken omdat hun manier van kort door de bocht zijn in het beste geval verbazing oproept en in het ergste geval anderen afschrikt.

Bescheiden karakters komen niet volledig uit de verf en de verlegen medemens laat te weinig van zichzelf horen. Twijfelaars durven geen stellige antwoorden te geven en de perfectionisten schieten in de denkstand en beginnen pas geluid te maken wanneer ze zekerheid om zichzelf heen hebben gebouwd. Zo maar wat voorbeelden van karakters. Schieten er al mensen uit je eigen omgeving door je hoofd?

Ik vind dat je dicht bij jezelf moet blijven. Zeker. Je moet jezelf niet anders voordoen dan je bent, maar doe wel je best om jezelf in de spotlights te zetten. Tover je beste ik naar voren en geef je slechtste ik weinig ruimte. Presenteer jezelf positief maar realistisch. Hoe ik dat noem? Situationeel pieken. Op het juiste moment op de juiste plaats.

Een voorbeeldje van mezelf: ik ben iemand die heel enthousiast is en bruist van nieuwe ideeën. Mijn onrustige geest ziet overal kansen. Problemen bieden mogelijkheden. Hier ligt mijn kracht. Dit laat ik mijn wereld weten. Ik vertel in ruime zinnen en pakkende voorbeelden. Dat ik weinig puf en energie heb in het aanbrengen van details en het zetten van de punten en de komma’s laat ik in verkorte versie weten. In balans. Veel goeds, een beetje slecht. 85% versus 15%. Gewoon mezelf, maar dan wel vanuit mijn kracht. Vanuit mijn belang. Op weg naar weer een leuke nieuwe uitdaging. Dat is hoe ik de regie doe van mijn toekomst.

Huub van Mackelenbergh is trainer en stelt in zijn trainingen lef, lol en individuele groei centraal.

De beste versie van jezelf [workshop]

Reageer op dit artikel