blog

Vergeet niet om onderweg te zijn

Geen categorie

Laatst had ik een afspraak bij mij in de buurt. Ik sprong op mijn fiets en in volle vaart vertrok ik. In volle vaart… omdat ik haast had? Nee, want ik was ruim op tijd vertrokken. Omdat het slecht weer was dan? Nee, ook niet, de zon scheen. Maar waarom dan toch die haast? Dat […]

Vergeet niet om onderweg te zijn

Laatst had ik een afspraak bij mij in de buurt. Ik sprong op mijn fiets en in volle vaart vertrok ik. In volle vaart… omdat ik haast had? Nee, want ik was ruim op tijd vertrokken. Omdat het slecht weer was dan? Nee, ook niet, de zon scheen. Maar waarom dan toch die haast? Dat vroeg ik me af, na een paar minuten in de overdrive.

Op mijn fiets besefte ik ineens hoe ik uit puur automatisme in de racestand was geschoten. Met volle focus op waar ik naartoe aan het gaan was, in plaats van met mijn aandacht te zijn bij het fietsen zelf en de tocht naar mijn bestemming. Hoe ik in gedachten eigenlijk al helemaal bij mijn afspraak was en daardoor compleet vergat te genieten van wat ik onderweg allemaal voor moois tegenkwam. Terwijl ik nota bene op mijn fietsje door een prachtig bos aan het rijden was, met een bries door mijn haar en de zon op mijn gezicht.

Meteen haalde ik het gas eraf en ging relaxter zitten: rechtop in plaats van voorovergebogen in standje Roadrunner. Ik ademde een paar keer flink in en uit, keek om me heen en als vanzelf begon ik te genieten van mijn tochtje op de fiets. Wat een heerlijk gevoel gaf dat, ik kreeg er spontaan een glimlach van op mijn gezicht. Dubbele bonus: ik kwam ook nog eens relaxt en met meer energie aan bij mijn afspraak. En ik was nog steeds ruim op tijd.

Na dat bewuste fietstochtje heb ik mij voorgenomen om voortaan níet meer automatisch in de racestand te gaan, maar juist te genieten van het fietsen zelf. En evengoed werkt het óók zo voor mijn ritjes in de auto, mijn wandelingen naar de tram en ga zo maar door. Simpelweg door ‘het gas eraf te halen’, een paar keer bewust adem te halen, om me heen te kijken en te beseffen dat niet alleen het doel maar ook de weg ernaartoe de moeite waard is, worden die momenten zoveel leuker en waardevoller. Terwijl het sec gezien maar weinig of zelfs géén extra tijd kost. Da’s makkelijk verdiend toch? Ik zou zeggen: give it a try!

Reageer op dit artikel