blog

Van proberen kun je leren

Geen categorie

Leg die lat eens wat lager, sta jezelf toe te experimenteren en fouten te maken. Dan ontstaan er juist mooie dingen. ‘Van proberen kun je leren’, dat is de lijfspreuk van mijn dochter van acht. Eindeloos oefent ze de handstand en radslag, in volle concentratie blijft ze puzzelen en draaien aan haar Rubikscube totdat ze […]

Van proberen kun je leren

Leg die lat eens wat lager, sta jezelf toe te experimenteren en fouten te maken. Dan ontstaan er juist mooie dingen.

‘Van proberen kun je leren’, dat is de lijfspreuk van mijn dochter van acht. Eindeloos oefent ze de handstand en radslag, in volle concentratie blijft ze puzzelen en draaien aan haar Rubikscube totdat ze ‘m weer heeft opgelost en met oeverloos uithoudingsvermogen oefent en oefent ze met fietsen op haar eenwieler (dat laatste letterlijk met vallen en opstaan, maar inmiddels ook met resultaat). Fascinerend en inspirerend om te zien hoe makkelijk ze nieuwe dingen aangaat en eindeloos probeert, oefent en proeft aan nieuwe dingen. Hoe vaak het ook misgaat, dat maakt haar niet uit. Want steeds gaat het een beetje beter en dan ineens ontdekt ze dat iets lukt. En wat een euforie is er dan te zien op haar gezicht: grote glimlach, krulneus erbij en sprankels in haar ogen.

Dat gevoel kennen we vast allemaal, of in ieder geval wíllen we het allemaal. Het gekke is alleen dat we als we ouder worden we steeds minder gaan proberen. We durven minder, vragen ons af wat anderen ervan zullen vinden, leggen de lat veel te hoog en zijn bang om het ‘fout’ te doen. Liefst willen we dat alles in één keer goed gaat, en anders beginnen we er maar liever niet aan. Of als we een keer iets proberen en het lukt niet, dan geven we het al snel het stempel ‘mislukt’ en schuiven we het terzijde.

Terwijl het heel logisch is dat dingen vaak niet zomaar vanzelf gaan en dat niet alles in één keer lukt. En dat hoeft ook helemaal niet. Sterker nog, als je de lat wat lager legt voor jezelf en jezelf toestaat dat je mag experimenteren (en dus ook ‘fouten’ mag maken), dan zul je zien dat er dan juist mooie dingen ontstaan. Zo ben ik onlangs begonnen met het schrijven van mijn eerste boek. Terwijl ik helemaal nog niet weet hoe dat er precies uit gaat zien, of wat het recept is om een goed boek te schrijven. Maar hoe dan ook, ik ben gewoon begonnen, en gaandeweg leer ik vanzelf wat wel werkt en wat niet. En zo ontstaat er toch best al veel leuks en verras ik mezelf.

Het geeft lucht als je gewoon mag proberen. Dat maakt het leuker en geeft je de kans om te leren van wat je doet. Zo groei je stap voor stap en kom je steeds verder (misschien zelfs verder dan je vooraf had gedacht!). Gun jezelf dus het experiment en ga leren van het proberen.

Enjoy!

Auteur: Vicky Marijnen, trainer en coach | vickymarijnen.nl

Reageer op dit artikel