blog

Onderhandelen voor vrouwen

Geen categorie

1. Alternatieven

Onderhandelen voor vrouwen

Welke alternatieven zijn er voor je? Wellicht heb je meer sollicitaties lopen? Hoe meer alternatieven je hebt, hoe sterker je uitgangspositie.

2. Ondergrens

Wat is je absolute ondergrens? Wat is acceptabel en reëel voor je?

3. Wat wil je bereiken? Wat betekent een goede deal voor je?

Vervolgens is het goed dat je je bewust bent van wat jij met je meebrengt aan ervaring, persoonlijkheid, skills. Hoe onderscheid je je en in hoeverre ben jij de ‘speld in de hooiberg’ met je unieke kwaliteiten die van toegevoegde waarde kan zijn voor het bedrijf?

Wat ook vaak goed werkt is te denken in een ‘package’ in plaats van in losse onderdelen. Zo kun je bij een salarisvoorstel waar je er financieel niet direct op vooruit gaat, vragen om meer studietoelage, onkostenvergoeding en vakantiedagen. Of je laat vastleggen dat je na een aantal maanden een salarisverhoging krijgt. Je zoekt naar een oplossing waarmee jij en de andere partij tevreden zijn. Stel een voorwaarde: Als het bedrijf… dan ben jij bereid tot…

En durf ook ‘nee’ te zeggen als het geen goede deal is. Als een organisatie je echt wil hebben dan zijn er altijd mogelijkheden om af te wijken van de norm.

Auteur: freelance PA & life coach Jackie Delgado

Reageer op dit artikel