blog

Doelen stellen als een pro

Geen categorie

Afgelopen jaren heb ik intensief gezocht naar antwoorden die me konden helpen om mijn persoonlijke doelen te bereiken en ik heb veel interessante trucs ontdekt. Ik deel er vijf met je: Laat het zien Van Ben Tiggelaar heb ik de kunst van haalbare doelen stellen geleerd. Als je het niet kan laten zien dan kun […]

Doelen stellen als een pro

Afgelopen jaren heb ik intensief gezocht naar antwoorden die me konden helpen om mijn persoonlijke doelen te bereiken en ik heb veel interessante trucs ontdekt. Ik deel er vijf met je:

Laat het zien

Van Ben Tiggelaar heb ik de kunst van haalbare doelen stellen geleerd. Als je het niet kan laten zien dan kun je het ook niet uitvoeren. Als je jouw huidige doelen hierop toetst dan weet ik zeker dat 90% van je doelen niet slaagt voor deze test.

Voorbeeld:
‘Méér water drinken’: kun je niet laten zien.
Ook ‘veel water drinken’ niet.
Wel: ‘6 glazen water per dag drinken’.

Maak simpel meetbaar

Iedereen weet dat je doelen heel specifiek moet formuleren. Maar dit is niet genoeg. Verwoord je doel zo dat een kind van 6 het aan een ander kind van 6 kan uitleggen. Maar daarbij moet dat kind van 6 je ook kunnen vertellen hoe ver je bent in het behalen ervan.

Schrijf het op

De 3% van de mensen die hun doelen behalen zijn degenen die ze daadwerkelijk opschrijven en ze regelmatig opnieuw opschrijven om de intenties diep te laten wortelen. Niets nieuws, maar wetenschappelijk gezien dus wel een voorspeller voor succes.

Laat je niet ontmoedigen door deadlines

De meesten geven het op als ze hun doelen niet op tijd halen. Zonde! Hier is een meesterlijke tip van een ‘goal guru’: je deadlines zijn aan te passen, je doelen niet.

Zie je deadlines dus als een richtlijn voor je planning, maar laat je droom er niet van afhangen. Haal je de deadline niet, dan verzet je de deadline. Wees toegewijd aan je doelen, dat is het enige wat telt.

Emoties als katalysator

Laatste advies: leg emoties in de doelen. Hoe sterker je emoties zijn voor het willen behalen van een doel des te groter de kans dat je er alles aan gaat doen om ze te behalen. Dat zal je ook motiveren om door te gaan, ook al ervaar je verzet en obstakels. En die zul je zeker tegenkomen, dus verwacht niet dat het makkelijk zal zijn. Strijd voor de zoete overwinning.

Auteur: Anna Tjumina is assistant en oprichter van Global PA Academy.

Reageer op dit artikel