blog

Supertasking

Geen categorie

Eindelijk een verklaring voor wat wij assistenten doen en waarom we er zo goed in zijn: supertasking! Ik vond het altijd frustrerend te lezen waarom multitasking slecht is en dat het eigenlijk niet bestaat. Wat doe ik dan de hele dag? Mijn eigenwaarde kreeg een boost toen ik recent een stuk las over supertasking. Slechts […]

Supertasking

Eindelijk een verklaring voor wat wij assistenten doen en waarom we er zo goed in zijn: supertasking! Ik vond het altijd frustrerend te lezen waarom multitasking slecht is en dat het eigenlijk niet bestaat. Wat doe ik dan de hele dag?

Mijn eigenwaarde kreeg een boost toen ik recent een stuk las over supertasking. Slechts een klein percentage van de mensen kan echt supertasken. Ik denk er graag bij dat dit percentage voor een groot deel bestaat uit assistenten…

Supertasking heeft te maken met ‘vloeibare intelligentie’. Mensen die hoog scoren op vloeibare intelligentie vertonen veel activiteit in de prefontale cortex. Dit gedeelte in onze hersenen wordt veel in verband gebracht met ons werkgeheugen: waar de executieve functies zitten als beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing.

Dat is natuurlijk heel handig in onze functie: we lossen problemen op, stellen prioriteiten, vertalen informatie naar actie, richten onze aandacht op een gekozen taak, nemen beslissingen en houden helikopterview. Voilà: de bezigheden van een managementassistent!

Om al deze taken te kunnen doen moet ons werkgeheugen samenwerken met verschillende delen van ons brein. Het is de dirigent die aanstuurt, analyseert, filtert en beslist wat nodig is, waar, wanneer en hoe. De kwaliteiten en kundigheid van deze dirigent bepalen hoe goed iets gebeurt, maar vooral hoe goed je je kunt afsluiten tijdens een enkele handeling. Supertaskers, bij wie alles in topconditie is in het werkgeheugenkamertje, kunnen meerdere taken uitvoeren met volledige focus en al die verschillende taken zitten elkaar niet in de weg.

Ik vind het fascinerend. Eindelijk heb ik een reden om trots te zijn op mijn vermogen om meerdere taken te doen en wel alles naar wens af te maken. En wat ook mooi is: je werkgeheugen valt te trainen. Het is niet aangeboren zoals ons IQ. Iedereen kan er dus goed in worden. Oefening baart kunst, dat weten wij assistenten als geen ander.

Er zijn veel tests om te kijken hoe goed je werkgeheugen is en er zijn tal van oefeningen die je kunt doen om jezelf hierin te trainen. Doe er je voordeel mee en zeg het voort: assistants do supertasking!

Auteur: Anna Tjumina is assistant en oprichter van Global PA Academy. Zij organiseert ‘Dealing with difficult situations’.

Reageer op dit artikel