blog

Omslag!

Geen categorie

Uit het Management Support Trendrapport 2015 blijkt dat er een omslag gaande is in het secretaressevak. Deze omslag gaat van uitvoerder naar sparringpartner. In mijn coachingspraktijk zijn genoeg voorbeelden te noemen waaruit deze omslag blijkt. In het coachingsgesprek met een teamleider van een medisch secretariaat vertelt zij mij dat zij vaker wil sturen op het […]

Omslag!
Gunilla Blijsie

Uit het Management Support Trendrapport 2015 blijkt dat er een omslag gaande is in het secretaressevak. Deze omslag gaat van uitvoerder naar sparringpartner. In mijn coachingspraktijk zijn genoeg voorbeelden te noemen waaruit deze omslag blijkt. In het coachingsgesprek met een teamleider van een medisch secretariaat vertelt zij mij dat zij vaker wil sturen op het gezamenlijk teamdoel. In haar team blijkt dit een uitdaging; het zijn vooral secretaresses die gewend zijn op eigen manier artsen en behandelaren te ondersteunen. Zij zijn niet gewend om samen na te denken op welke gezamenlijke koers zij varen. Dit betekent namelijk sparren en co-creëren om de koers uit te zetten. Dat is wel wat anders dan je eigen to-do lijst afwerken en een paar standaard procedures afspreken. Hoe krijgen we dit team zo ver dat ze samen sparren over hun teamdoel? Een interessante coachingsessie was begonnen.

Nog een voorbeeld van deze omslag bleek tijdens de coaching van een regiomanager. Hij verzuchtte: ‘Onze mt-vergaderingen duren veel te lang, ik had zo gehoopt dat onze hr-adviseur het vergaderproces zou begeleiden’. Omdat ik voor deze manager een sparringpartner ben, vroeg ik hierop door. Hij vertelde: ‘Er is iemand nodig die zowel in de voorbereiding als tijdens de vergadering let op onderlinge verbinding en het communicatieproces.’ Dát was het moment dat ik zei: ‘Niet alleen kan een hr-adviseur dit begeleiden, heb je al eens gedacht aan een professionele secretaresse?’

Kortom, er zijn kansen! Vooral voor secretaresses die graag een bijdrage willen leveren aan hun organisatie. De uitdaging is om die ruimte te vinden of te maken om die bijdrage te kunnen leveren. Want ga je je te veel richten op het vastomschreven functieprofiel, dan is de kans groot dat je die ruimte niet vindt. Je uitdaging is hier de
formele regels durven los te laten. Want loslaten dat is het grote woord dat jou gaat helpen om die omslag te maken. Loslaten van zekerheden, betekent ruimte geven
aan nieuwe mogelijkheden. Dat stimuleert je omslag van uitvoerder naar sparringpartner. Dan ben je steeds vaker die professionele secretaresse die weet hoe je kan meedenken met je omgeving en verbinding kan creëren tussen mensen en ideeën. En op die manier helpt om resultaten te behalen. Want dat je nodig bent, is zeker.

Verdieping

Wil je je zelf inspireren om hier meer mee doen? Ik ben graag je sparringpartner! Kom 19 september en 10 oktober naar de training Managementassistent als sparringpartner. Of volg de workshop Managementassistent als sparringpartner op 8 november en combineer dit met een bezoek aan het congres Smart brains!

Auteur: Gunilla Blijsie is coach en adviseur organisatieontwikkeling. Haar expertise is het ontwikkelen van mensen in organisaties en coachen op gebied van persoonlijke effectiviteit.

Reageer op dit artikel